23948sdkhjf

Christiansfeld gjort klar til Dronningens indtog

Tegnestuen Schønherr har formet den genskabte have i den historiske by, som nu officielt er verdensarv.
Et nyt historisk haveanlæg i Christiansfeld er nu ved at være færdigt. Anlægget er inspireret af Brødremenighedens oprindelige byplan med aflange haver opført efter en fast skabelon. Haven vil give borgere og besøgende et grønt åndehul midt i byen med spændende bede, overdækket terrasse, pavillon, vandpost og trådløst internet, og samtidig vil anlægget kunne bruges til undervisning og arrangementer.

I øjeblikket knokler håndværkerne med at få anlægget klar til den store fest lørdag den 29. august, hvor Christiansfelds optagelse på UNESCOs verdensarvsliste fejres med besøg af Dronning Margrethe.

- Håndværkerne har travlt, men haven skal nok være klar, lover landskabsarkitekt Thomas Thinghuus, Kolding Kommune.

Kulturarv genskabes
Comeniushaven, som det nye haveanlæg kommer til at hedde, ligger på Gl. Kongevej ved Christiansfeld Skole. Haven er opbygget efter den skabelon, som Brødremenigheden bragte med sig, da de anlagde Christiansfeld i slutningen af 1700-tallet.

- Desværre er de fleste haver fra den historiske bykerne forsvundet, men nu laver vi en have, som i vidt omfang er tro mod de mål, materialer og håndværkstraditioner, som blev brugt af herrnhuterne. På den måde formidler vi en kulturarv, som er en vigtig del af fortællingen om Brødremenigheden i Christiansfeld, fortæller Thomas Thinghuus.

- Samtidig får Christiansfeld en grøn oase, hvor byens beboere og turister kan hygge sig, slappe af og spise deres madpakke, ligesom skole, bibliotek med mere ser spændende muligheder i de nye rammer.

Spændende opgave
Tegnestuen Schønherr har været rådgiver på haveanlægget og de øvrige uderum i den historiske bykerne, og firmaet har blandt andet. tegnet planen for den aflange have og anlæggets enkelte elementer.

- Det har været en fantastisk spændende opgave. Brødremenighedens haver er opbygget efter en idealplan, som er enkel og klar ligesom resten af byplanen. Vi har været dybt nede i de historiske arkiver for at skabe en have, som respekterer herrnhuternes ideer, materialevalg og fornemme håndværkstraditioner, siger senior partner Torben Schønherr.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11