23948sdkhjf

Købmænd i Sindal taber byggestrid i landsretten

Hjørring Kommune skal ikke erstatte for blød jord, som fordyrede byggeriet af et supermarked.
Købmændene Ole og Harald Thomsen har i Vestre Landsret tabt en retssag mod Hjørring Kommune, som de krævede dømt til at betale erstatning for en ubehagelig overraskelse i forbindelse med byggeriet af et SuperBest i Sindal.

Dermed går Vestre Landsret mod en dom ved byretten i Hjørring, hvor kommunen blev dømt til at betale 400.000 kroner i erstatning.

Gennem selskabet OHSB A/S driver far og søn Superbest i den nærliggende by Tårs, og i 2007 købte de en grund af daværende Sindal Kommune i et nyt centerområde Ved Banen, hvor selskabets anden SuperBest butik blev åbnet i maj 2008.

Ved starten af byggeriet i 2007 viste det sig, at grunden under var blød, og bygherren fik en ekstraudgift på 1,7 mio. kr. til pælefundering. Da køberne af grunden ikke mente kommunen havde givet ordentligt besked om jordens beskaffenhed, gik de til retten for at få erstatning fra Hjørring Kommune, som Sindal var blevet en del af.

Men modsat retten i Hjørring mener Vestre Landsret ikke, at den tidligere kommune lavede fejl eller fortiede oplysninger om den bløde bund. Før byggeriet af butikken startede, blev der foretaget prøveboringer i det oprindelige byggefelt, og de viste ingen problemer med bæreevnen.

Imidlertid valgte køberne af grunden at flytte byggefeltet ti meter mod vest og forlænge bygningen. Der blev ikke lavet yderligere prøveboringer.

Men under støbning af soklen stødte man på blød bund ned i fire meters dybde, så der måtte funderes med pæle.

Hertil siger Vestre Landsret, at Sindal Kommune i flere breve fraskrev sig ansvaret for jordens bæreevne, og at man i skødet gav køberne mulighed for at annullere handlen, hvis flere undersøgelser viste problemer med jordens bæreevne.

Som grundlag for en anden vurdering end byretten lægger landsretten vægt på, at køberne flyttede og forlængede byggefeltet uden at få lavet nye jordbundsundersøgelser.

Derfor finder landsretten, at fejlen ligger hos køberne og kommunen frifindes. I stedet skal OHSB A/S betale sagens omkostninger ved begge retter med i alt 222.000 kroner.

Købmand Ole Thomsen har ikke nogen kommentarer til landsrettens afgørelse:

- Jeg har knapt nok læst dommen igennem endnu, så jeg har ikke noget at sige til den.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079