23948sdkhjf

Ny test skal sikre færre fejl og mangler

Bygningsstyrelsen stiller nu krav om en performancetest af tekniske anlæg i nye statslige byggerier. Testen kan få stor betydning i hele byggebranchen.
En ny performancetest af tekniske anlæg før aflevering af byggerier har vist sig så effektiv, at Bygningsstyrelsen nu vil anvende den i samtlige nybyggerier.

Testen gør det klart fra start, hvordan Bygningsstyrelsen præcist måler korrekt funktion og ydeevne. Det betyder, at byggeriets parter i højere grad kan planlægge tidsplaner og processer rettidigt, og direktør Gyrithe Saltorp ser ser et stort potentiale i at udbrede testen i byggebranchen:

- Testen skaber et præcist grundlag for en god planlægning og en tæt dialog undervejs i byggeprocessen. Det giver en bedre og mere effektiv installation af de tekniske anlæg. Derfor er der et stort potentiale i at udbrede testen i hele byggebranchen, siger hun.

Færre fejl og mangler
Bygningsstyrelsen er nu i gang med at indarbejde testen i alle udbud og kontrakter, så byggerier fremover kun godkendes, hvis testen bestås.

Det vil spare staten for markante udgifter til udbedringer af fejl og mangler ved afslutning af byggerierne, samt til unødigt energiforbrug til fx opvarmning og ventilation, når bygningerne tages i drift.

- Jeg er meget tilfreds med, at testen betyder, at vi fremover kan aflevere nybyggerier til vores kunder med langt færre fejl og mangler og med færre udgifter til driften af de nye bygninger.

Bygningsstyrelsen har blandt andet afprøvet testen i forbindelse med opførelsen af en undervisningsbygning på Syddansk Universitet. Afdelingsleder fra Teknisk Afdeling på Syddansk Universitet, Max Jørgensen, ser meget positivt på indførelsen af performancetesten:

- Syddansk Universitet har gennem tiden idriftsat rigtig meget nybyggeri. Vi har hver gang kunnet konstatere mange fejl og mangler, når de nye bygninger blev taget i brug. Ved at udføre performancetesten inden bygningen tages i brug, vil mange problemer og gener for brugerne kunne undgås. Alene det faktum, at rådgivere og entreprenører har kendskab til testen og de konkrete fokusområder, gør, at de strammer op og overholder tidsplaner. Dermed kan brugerne flytte ind i et fuldt funktionsafprøvet hus, siger han.

Testen betyder ikke nye krav til ydeevnen i energianlæg og andre tekniske anlæg, men at en række eksisterende krav sammenstilles.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11