23948sdkhjf

Når BIM bliver big business

Førende eksperter fra hele verden var en tur i Aarhus for at dele ud af erfaringerne.
- BIM er blot et værktøj, og det er ikke bedre end de mennesker, der bruger det.

Nogenlunde sådan formulerede amerikanske Nathan Wood sin tilgang til BIM, da Arkitektskolen Aarhus torsdag dannede rammen om konferencen BIM World 2015.

Nathan Wood arbejder i DPR Constructions, som igennem en årrække har intensiveret anvendelsen af BIM og formået at gøre det til en rigtig god forretning. DPR anvender i dag BIM i omkring 85 procent af sine projekter, men det har været en lang og sej proces at nå så langt.

Virksomheden blev involveret i sit første pilotprojekt i 1997, men først i 2007 kom det egentlige gennembrud med afslutningen på ”Camino Medical Group Mountain View Campus” – et sundhedsbyggeri på 23.000 kvadratmeter – hvor det lykkedes at afkorte byggeprocessen med seks måneder og opnå en estimeret besparelse på mindst ni millioner dollars med brug af BIM.

Fra tegnestue til byggeplads
Nathan Wood understregede, at BIM kan højne kvaliteten og produktiviteten; både på projektstadiet og ude på byggepladsen. Men det kræver, at værktøjerne bruges rigtigt.

Hos DRP viste en intern undersøgelse, at 88 procent af virksomhedens 2.600 ansatte ikke følte sig tilstrækkeligt klædt på til at anvende værktøjerne. Derfor igangsatte virksomheden et omfattende program, der skal sikre, at BIM ikke kun anvendes i projekteringsfasen. Først når BIM er implementeret i hele organisationen, så håndværkeren på byggepladsen også kan håndtere modellerne, kan det lade sig gøre at høste gevinsterne.

- Når vi som branche taler om BIM, bør fokus ikke være på softwaren. Fokus bør være på, hvordan vi bruger den tilgængelige software på en måde, så vi bliver bedre til at udføre vores arbejde, understregede Nathan Wood.

Et enormt potentiale
Ifølge Nathan Wood ender 98 procent af alle milliardprojekter i USA med at overskride budget og tidplan. Den gennemsnitlige forsinkelse er på 20 måneder, og det er ikke usædvanligt at opleve fordyrelser på 80 procent af projektets oprindelige værdi.

Potentialet er således enormt. Udfordringen består i at overbevise bygherren om, at BIM er investeringen værd:

- BIM er en risiko, idet vi bruger penge med henblik på at spare penge senere i processen. Men vi kan ikke stille garantier, og hvem skal betale? Når det kommer til penge, vælger bygherren ofte at træffe den kortsigtede løsning – og ender med at betale mere i den sidste ende, sagde han.

BIM World 2015 var arrangeret af BIM Aarhus med hjælp fra en række sponsorer. Udover Nathan Wood bød dagen på oplæg fra Joyce Delatorre, Metodo Engenharia i Brasilien, Mike Whaley, Turis Systems LLC i USA, Wesley Benn, RTC Event Management i Australien, Tomohiko Yamanashi, Nikken Sekkei i Japan og Vivien Leong, CPG Corporation i Singapore.

Artiklen er en del af temaet Digitalt byggeri.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.111