23948sdkhjf

Genanvendelse af byggematerialer er millioner værd

Nyt projekt viser, at der kan tjenes mange penge ved at tænke på nedtagning og genanvendelse, allerede inden byggeriet opføres.
Arkitektfirmaet 3XNs interne innovationsenhed, GXN, har testet principperne for genanvendelse af byggematerialer i byggeindustrien.

Projektet går under navnet ”Byggeri i 7 Dimensioner”, og partner og direktør, Kasper Guldager, giver et indblik i de konkrete resultater, når han i næste uge er blandt talerne på Building Green-messen.

- Genanvendelse skal i vores projekt forstås som en proces med tre delkomponenter. Det første er design for adskillelse; hvordan man designer bygningen, så elementerne og materialerne er til at hente ud af den igen. Det andet er materiale-pas – hvad der er i materialerne, hvad de består af. Det sidste handler om, hvordan de enkelte dele af et byggemateriale kan genanvendes og indgå i en cirkulær økonomi, siger projektleder Casper Østergaard Christensen.

Han understreger, at man i forbindelse med projektet har haft fokus på det økonomiske aspekt: Hvad er den umiddelbare gevinst ved sådan et byggeri? Hvor stor er investeringen, når der bygges? Og hvilke dele kan sælges igen, når bygningen rives ned igen? Det bæredygtige er således en afledt effekt, forklarer Casper Østergaard Christensen:

- Vores resultater viser, at man rent faktisk kan tjene mange penge på nedtagningen og genanvendelsen. Helt op til 16 procent af investeringen, udregnet i fremskrevne materialepriser, kan hentes ind igen ved nedtagning, hvis man designer bygningen for adskillelse og etablere de nye cirkulære forretningsmodeller, siger han.

Hands on siden marts
GXN har siden marts arbejdet på at teste principperne for genanvendelse i praksis. Eller i hvert fald så praktisk, man kan blive, når en del af principperne først kan bevises om mange år, når bygningerne rives ned igen.

GXN har taget udgangspunkt i konkurrencematerialet bag byggeriet af det kontorbyggeri ved Københavns havn, der samler de fire styrelser: Banedanmark, Trafikstyrelsen, Energistyrelsen og Vejdirektoratet. Projektet er på 42.000 kvadratmeter og blev udbudt som OPP-projekt.

- Det betyder, at selv om vi ikke vandt projektet, så har vi rigtig meget viden om det. Og derfor har vi kunnet teste principperne for at finde ud af, hvad det får af betydning, hvis vi kan skille bygningen ad igen og genbruge materialerne, forklarer Casper Østergaard Christensen, der understreger at man ikke kun har haft de langsigtede perspektivbriller på.

- Vi ser ikke kun på de langvarige gevinster, men også på de lavthængende frugter, som vi kan plukke nu og her. Sundere indeklima, optimereret drift og øget fleksibilitet. Det er væsentligt at vi også fokuserer på her-og-nu-gevinster, så derfor vil vi på Building Green både ridse fordelene på både den korte og lange bane op.

Udover 3XN og GXN har MT Højgaard, Kingo Karlsen, VIA, Vugge til Vugge Danmark og Henrik Innovation deltaget i projektet.

Konkrete løsninger
I forbindelse med projektet har 3XN arbejdet sammen med en flok studerende fra VIA, der, med udgangspunkt i principperne for genanvendelse, har designet byggematerialer designet for adskillelse i størrelsesordenen en-til-en.

- De har simpelthen fremstillet træelementer, betonelementer og en bærende konstruktion i stål ud fra de principper, som vi har udviklet. Og dem udstiller vi selvfølgelig i Forum under messen, siger Casper Østergaard Christensen.

På Building Greens hovedscene kan du den 28. oktober klokken 13.00 høre Kasper Guldager, 3XN og John Sommer, MT Højgaard tale om fremtidens cirkulære byggeri.

Artiklen er en del af temaet Building Green 2015.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094