23948sdkhjf

”Usikkerhed om boligbyggeri skyldes inkompetence”

De seneste tal for byggeriet herhjemme giver anledning til hovedrysten.
Landets største typehusproducenter melder alle om massiv fremgang i salget af huse i løbet af 2015. Samtidig viser nye tal fra Danmarks Statistik, at det påbegyndte byggeri af enfamiliehuse i Danmark fortsat er faldende.

Læs også: De store typehusproducenter æder markedsandele

Udviklingen bag paradokset kommer bag på Finn Bo Frandsen, der er chefanalytiker i Dansk Byggeri. Han forudsagde tidligere på året en stigning i nybyggeriet og stiller sig derfor tvivlende over for de seneste tal fra Danmarks Statistik.

- Det er stærkt utilfredsstillende, at vi her i landet ikke magter at måle aktiviteten ved nybyggeri ved at tælle antallet af påbegyndte boliger og ved at tælle antallet af påbegyndte kvadratmetre - det er jo ikke raketteknologi. Det meget usikre datagrundlag må skyldes mangel på kompetencer og mangel på engagement hos de mennesker, som ude i landets kommuner er ansat til at indberette til BBR, siger Finn Bo Frandsen.

Et problem for alle
Han henviser til, at Danmarks Statistik selv gør opmærksom på, at datagrundlaget er usikkert, fordi indberetningerne til Bygnings- og Boligregistret (BBR) er forsinkede.

- Det kan, til illustration af problemets omfang, oplyses, at der i februar 2012 ifølge Danmarks Statistik var påbegyndt 10.800 boliger i 2011, men i november i år er det tal justeret op til 16.800 boliger. Det vil sige, at i løbet af de seneste 45 måneder er tallene i byggestatistikken for 2011 blevet korrigeret med 6.000 boliger eller med 55 procent, fortæller Finn Bo Frandsen.

Han mener, at problemet spreder sig over langt flere end bare byggebranchen.

- Den usikre byggestatistik indebærer, at tal for investeringer i boliger bliver lige så usikre, og dermed bliver nationalregnskabet og tal for den økonomiske vækst også påvirket. Den dårlige byggestatistik er med andre ord ikke alene et problem for byggebranchen. Det er et problem for alle, som ønsker kendskab til udviklingen i dansk økonomi, siger chefanalytikeren i Dansk Byggeri

Building Supply har forelagt kritikken for Danmarks Statistik, som ikke ønsker at kommentere den.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.206