23948sdkhjf

Otte millioner tv-seere så på dansk broteknologi

Abeos ’perlekæde’-teknik blev topnyheden i Discovery Channels ”Daily Planet”.
Tre års arbejde med udvikling af ny konstruktionsteknik skulle i foråret stå sin prøve, da et dansk konsortium, med betonvirksomheden Abeo i spidsen, fik til opgave at opføre sin første rigtige bro.

Nyheden om broen i Ringkøbing-Skjern nåede hele vejen til Canada, hvor Discovery Channels redaktion ønskede at lave et indslag til programmet ”Daily Planet” med cirka otte millioner seere verden over.

Fuldskalatest hos Perstrup Beton

Den 1. juli 2015 blev bæreevnen af to perlekædebuer i 13 meters længde testet for at undersøge, hvor stor bæreevne en perlekædebue har i forhold til de teoretiske beregninger.

Forud for testen var den teoretiske karakteristiske bæreevne blevet beregnet til 55 tons. Ved 83 tons kunne der observeres fine revner i konstruktionen. Det endelige brud indtraf ved 98 tons.

Broen brød som forventet som et positivt moment-/knusningsbrud tæt ved belastningen. I forbindelse med bruddet brød buen også i den ubelastede side. Projektgruppen var særdeles tilfreds med resultatet, som viste et varslet brud og en total brudlast på næsten to gange den beregnede karakteristiske bæreevne.
Kilde: Abeo A/S
- De endte med at flyve til Danmark, hvor de blandt andet fulgte en test af broens bæreevne, fortæller projektleder i Abeo, Nicky Eide Viebæk.

I oktober blev indslaget vist – det endda som topnyhed – hvilket betød, at historien efterfølgende blev delt med en lang række nyhedsbureauer.

Et paradigmeskift inden for betonbroer
Baggrunden for Discovery Channels interesse er, at Abeo anvender en ny og banebrydende, baseret på principperne i en perlekæde.

Ved at trække betonelementerne sammen på en stålwire er det muligt at samle en bro ved siden af vejen og løfte den på plads i løbet af noget, der ligner en weekend.

- Vores perlekædebroer kan føre til et paradigmeskift inden for betonbroer. Det vil medvirke til langt færre gener for trafikken og færre bilkøer under byggeprocessen, siger administrerende direktør Hans Terney Rasmussen fra Abeo.

Teknologien bag de nye perlekædebroer er oprindeligt opfundet af professor Kristian Hertz, der tidligere på året modtog ’Betonprisen 2015’ for sin opfindelse. Konceptet er blevet videreudviklet af Abeo i samarbejde med virksomhederne Perstrup, Sweco, Skandinavisk Spændbeton og DTU.

Se indslaget fra Discovery Channel på Abeos hjemmeside

Læs mere om: Abeo
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156