23948sdkhjf

Regeringen skrotter løfte om NOx-afgift

Regeringen løber fra tidligere udmeldinger om at droppe den omstridte NOx-afgift.
- NOx-afgiften afskaffes med virkning fra 1. juli 2016, så det bliver nemmere og billigere at drive virksomhed i Danmark.

Sådan stod der i det forslag til finansloven for 2016, som regeringen præsenterede i september. Udmeldingen – som i øvrigt blev gentaget af statsminister Lars Løkke Rasmussen ved Folketingets åbning den 6. oktober – fik flere virksomheder til at glæde sig højlydt over udsigten til millionbesparelser.

- Det er noget af det bedste, vi længe har hørt. Det er et meget positivt budskab til os som energiintensiv virksomhed, at regeringen fjerner en dansk særafgift, som ingen af vore konkurrenter er pålagt. Det er stærkt signal om, at man igen kan have tiltro til investeringsklimaet i energiintensiv produktion i Danmark, sagde direktør Michael Lundgaard Thomsen fra Aalborg Portland som eksempel.

Nedsættes til niveau før 2012
Nu viser det sig, at virksomhederne gjorde regning uden vært. For med dagens præsentation af finansloven for 2016 står det klart, at NOx-afgiften ikke afskaffes, men derimod blot rulles tilbage til det niveau, den befandt sig på før finansloven for 2012.

Det vil sige, at afgiften falder fra 25 til 5 kr. pr. kg. med virkning fra 1. juli næste år. Samtidig fjernes bundfradraget for de store NOx-udledere, hvilket i praksis vil sige, at virksomhedernes samlede regning langt fra kan nedskrives med 80 procent.

Læs også: Aalborg Portland: Kovending koster 10 mio. kr.

(Opdateret torsdag den 19. november kl. 19.43)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.097