23948sdkhjf

Gymnasiepiger miljøvurderer Københavns Havn

Hvad, der normalt tager måneder, blev kogt ned til en enkelt dag, da Orbicon åbnede dørene som led i Girls' Day in Science.
Der mangler piger i de naturvidenskabelige fag, og den problemstilling satte en lang række virksomheder fokus på ved at deltage i Girls’ Day in Science den 23. november, arrangeret af netværket Jet-Net.dk.

Hos Orbicon valgte man at invitere 16 piger fra en klasse på Øregård Gymnasium en tur på havnen for at se, hvad kvinderne i det rådgivende ingeniørfirma arbejder med.

Fra en base i Kulturhuset på Islands Brygge skulle pigerne undersøge Københavns Havn med henblik på byudvikling ved Enghave Brygge. Pigerne skulle sammen udgøre en virksomhed og bl.a. kigge på vandmiljø, støj og interessentanalyser for til sidst at lave en miljøvurdering. Hvad, der normalt tager måneder, blev kogt ned til en dag.

- Vi synes, at det er vigtigt, at der kommer flere piger inden for de naturvidenskabelige uddannelser. Derfor bruger jeg og nogle af mine kvindelige kolleger en dag på at vise, hvad vi går og laver. Hvis jeg ved at gøre dette kan plante et lille frø hos bare én af de her piger, der måske kan vokse til en naturvidenskabskvinde, er jeg glad, siger Lea Bjerre Schmidt, der er geolog og afdelingschef i Orbicon.

En øjenåbner
- Jeg vidste ikke, at der var så meget, der skulle undersøges, når man f.eks. bygger noget nyt i havnen. Det er godt at vide, at der er nogen, der holder øje med miljøet, og at alt kommer til at foregå ordentligt, siger Anna, en af pigerne fra Øregård Gymnasium.

Miljøvurderinger kræver samarbejde på tværs af fagligheder og mange vinkler på samme problemstilling, og pigerne blev introduceret til det hele.

- Teknologisk innovation skabes bedst i mangfoldige medarbejderteams, hvor der er mange forskellige vinkler på udfordringerne. Og her mangler vi i høj grad kvinder. Samtidig er ledigheden blandt ingeniører meget lav, og flere job kan allerede i dag ikke besættes. En tendens, der kun forstærkes, hvis vi ikke sætter massivt ind. Kun ca. hver fjerde af de nye ingeniørstuderende er en kvinde, og sådan har det set ud i en årrække, siger direktør Nanna Seidelin for Naturvidenskabernes Hus, som driver Jet-Net.dk.

Noget af det Orbicon fokuserer på, når de skal tiltrække nye medarbejdere er, at arbejdet giver mening – for samfundet, naturen, miljøet og kunden:

- Jeg lægger meget vægt på, at det vi laver giver mening. Det er en rigtig god idé at lave en miljøvurdering, når man bygger store anlæg i naturen. Vi bliver nødt til at vide noget om konsekvenserne – for både mennesker og miljø – før vi sender gravemaskinerne ind. Derudover er det en glæde at se ens arbejde blive til noget i virkeligheden. Om det så er naturgenopretning eller nyt byggeri – det er noget af det, der driver mig, siger Lea Bjerre Schmidt.

Send flere kvinder, tak!
Danmark skraber bunden, hvad angår unge, der drømmer om en ingeniørkarriere. Ifølge OECD er det kun 2,6 procent af de 15-årige danskere, der planlægger en fremtid som ingeniør, mod 6,9 procent i gennemsnit i andre OECD-lande. Hvis vi skal være med i det globale innovationskapløb, skal dette tal løftes. Og her udgør kvinder et potentiale, mener Nanna Seidelin:

- Teknologisk innovation skabes bedst i mangfoldige medarbejderteams, hvor der er mange forskellige vinkler på udfordringerne. Og her mangler vi i høj grad kvinder. Samtidig er ledigheden blandt ingeniører meget lav, og flere job kan allerede i dag ikke besættes. En tendens, der kun forstærkes, hvis vi ikke sætter massivt ind. Kun ca. hver fjerde af de nye ingeniørstuderende er en kvinde, og sådan har det set ud i en årrække, siger Nanna Seidelin.

Girls’ Day in Science er arrangeret af Naturvidenskabernes Hus/Jet-Net. Foruden Orbicon deltog Dong Energy, IBM, Danfoss, Linak, Vestforbrænding, Rynkeby, Novozymes, Haldor Topsøe, Vestas, TEC Hvidovre, Viborg Tekniske Gymnasium og Teknisk Gymnasium Silkeborg.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125