23948sdkhjf

Intet Jorton uden støttefond

Byggefirmaet har overlevet flere nedture med hjælp fra sin økonomisk ubetydelige – men bestemmende – støttefond, som i år fejrer 50 års jubilæum.
Da Jorton tidligere på året præsenterede et rigtig godt resultat for 2014, kunne ledelsen af virksomheden både takke sig selv og sin støttefond for resultatet.

Trods beskeden økonomisk volumen har fonden nemlig været med til at træffe flere vigtige beslutninger. Det takket være en bestemmende aktiepost og fondsbestyrelsens stædige forsvar af ånden i fondens såvel som koncernens vedtægter.

- Uden støttefonden havde Jorton ikke eksisteret i dag. Støttefonden har tilladt nødvendige moderniseringer men aldrig en udvanding af vedtægterne. Derfor har vi kunnet bevare systemet med krone-for-krone princippet med hensyn til aktiernes bestemmende værdi, siger bestyrelsesformand, Egon Christensen.

Byggekrise og ledelsesproblemer
Eksemplerne er flere. Da byggekrisen ramte Jorton hårdt i 1970’erne, og den gamle koncernstruktur stod for fald, sørgede støttefonden gennem vedtægterne for, at Jorton kunne overtage aktierne og fortsætte som selvstændig kooperativ virksomhed.

Da to medejende erhvervsfonde i 00’erne ønskede at sælge Boligbeton i Løsning, stemte støttefonden imod og sikrede dermed Boligbetons forbliven i kooperationen. Jortons ledelsesmæssige problemer, og deraf følgende økonomisk nedtur, støttede fonden bestræbelserne på at få ryddet op og lade en ny ledelse komme til.

Fakta om støttefonden
Startkapital i 1965: 310.000 kr.
Egenkapital 2015: 6 mio. kr.
Medlemmer: 192 (70 pensionister og 122 ansatte) plus 16 enker.
Understøttelse i 2014: 3.750,00 pr. pensionist/enke.
Udbetalinger siden starten: 4 mio. kr.
- Jorton og de øvrige virksomheder i koncernen er på mange måder unikke, for der findes ikke mange virksomheder tilbage med vores konstruktion, siger Egon Christensen, der har fulgt Jortons udvikling i over 50 år.

Som revisoruddannet blev han i 1963 ansat som regnskabsmand, men overtog kort efter posten som bogholder og sluttede som økonomidirektør. Han har været medlem af støttefonden siden midt i 1970’erne og formand de seneste 15 år.

Mere end blot julehjælp
Fonden blev etableret under navnet ”Jord- og Betonarbejdernes Cooperative Forretnings Understøttelsesfond” i 1965. Dengang overdrog de omkring 100 andelshavere deres personlige andelsbreve til fonden, herunder alle andelshaverrettigheder.

I dag har fonden som sin hovedopgave, hvert år til jul, at udlodde små portioner af formueafkastet til pensionerede medarbejdere eller deres enker, ligesom de knap 200 medlemmer inviteres til forskellige sociale arrangementer.

Alle medarbejdere i Jorton med fem års anciennitet opnår automatisk medlemskab af støttefonden og er med til at vælge fondens bestyrelse. Støttefonden Jorton, som den hedder i dag, har gennem sin bestemmende aktiepost og sin faste plads i bestyrelsen flere gange spillet en aktiv og afgørende rolle for hele koncernen, som foruden Jorton også består af virksomhederne Hustømrerne og Boligbeton.

- Jorton og de øvrige virksomheder i koncernen er på mange måder unikke, for der findes ikke mange virksomheder tilbage med vores konstruktion, siger Egon Christensen.

Jorton-koncernen markerer 50 året for stiftelsen ved en reception den 3. december.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125