23948sdkhjf

72 byggekonkurser i november

Vanen tro bød årets næstsidste måned på et stort antal konkurser i bygge- og anlægsbranchen.
72 byggevirksomheder gik konkurs i november. Dermed er november for fjerde år i træk negativ højdespringer i konkursstatistikken.

I alt har der også været lidt flere byggekonkurser i 2015 end i 2014. Men her skal forklaringen ifølge Dansk Byggeri især findes i 1. halvår:

- Hvis man havde håbet, at julefreden nu ville sænke sig over erhvervslivet, så er man blevet skuffet. For fjerde år i træk var der nemlig mange bygge- og anlægskonkurser i november, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.

De nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i november 2015 var 72 konkurser i bygge- og anlægsbranchen. Det er næsten lige så mange som sidste års 76 konkurser i november.

En dynamisk branche
Med dagens konkurstal ligger det fast, at der har været flere byggekonkurser i 2015 end i 2014. I årets første 11 måneder har der været 527 konkurser i bygge- og anlægsbranchen mod 526 konkurser i hele 2014.

- Når året er omme, vil vi som tidligere forventet lande på mellem 550 og 600 konkurser i bygge- og anlægsbranchen, siger Bo Sandberg.

Når 2015 bliver et værre konkursår for byggeriet end 2014, skyldes det blandt andet de meget omskiftelige rammevilkår. Bo Sandberg tilføjer dog, at de fleste andre af branchens parametre peger fremad. Det gælder for eksempel både beskæftigelses- og omsætningstallene.

- Byggeriet er på godt og ondt en branche med høj virksomhedsdynamik. Hvert år går cirka to procent af virksomhedsbestanden konkurs, men den positive side af sagen er, at der omvendt også opstår mange nye virksomheder, siger Bo Sandberg.

Gådefuldt mønster
Selv om det efterhånden er et fast tilbagevendende mønster med november som årets store konkursmåned, så er Dansk Byggeri tilbageholdende med årsagsforklaringer:

- Det er lidt gådefuldt, at november hvert eneste år i så markant grad viser sig at være en sort konkursmåned i byggeriet. En forklaring kan være, at virksomhederne på den ene side står foran en aktivitetsmæssige lavsæson, og på den anden side har kreditorerne en forventning om, at virksomhederne har flere penge i kassen sidst på året efter den travle sommer- og efterårsperiode. Så i november er udsigten til tab i forbindelse med konkurserklæringen - alt andet lige - mindst mulig. Men det er og bliver gisninger, siger Bo Sandberg.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078