23948sdkhjf

NCC skærer 15 procent af byggetiden

Digitale værktøjer gør byggeriet af Krøyers Plads mindre komplekst, og gevinsten er mærkbar.
Boligbyggeriet Krøyers Plads i København er langt fra det største igangværende byggeprojekt, men ifølge NCC er det til gengæld et af de mest komplekse.

Sekskantede tagflader fra tredje til sjette sal. Indskudte dæk i lejlighederne, og installationer på kryds og tværs af lejlighedskel.

Den slags stiller store krav til planlægningen af byggeriet, hvorfor anvendelsen af digitale værktøjer har været en afgørende forudsætning.

- Det er et omfattende arbejde at lave en digital model af et byggeri som Krøyers Plads, og det har stillet store krav til vores rådgiver, os som rådgivende entreprenør og til leverandørerne. Men den investering har betalt sig, siger projektchef Thomas Høyer Andersen fra NCC Construction.

4D og tidlig involvering
Krøyers Plads er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter og Cobe Arkitekter med Cowi som rådgivende ingeniør og består af to bygningsetaper. Byggeriets første etape omfatter 38 lejligheder og 460 kvadratmeter erhverv, mens anden etape omfatter 67 lejligheder og 1.170 kvadratmeter erhverv med underjordisk parkeringskælder.

Som rådgivende entreprenør har NCC anvendt lokationsbaseret planlægning, der kombinerer tidsplan og 3D-model. Det har øget effektiviteten mærkbart:

- For os har 4D-planlægningen betydet, at vi har sparet 15 procent af tiden på en byggesag som Krøyers Plads, anslår Thomas Høyer Andersen.

Han fremhæver samtidig, at man, ved at inddrage leverandører tidligt i projekteringen, opnår en højejere detaljeringsgrad og koordinering. Krøyers Plads har eksempelvis en kompliceret tagkonstruktion bestående af 202 forskellige tagkassetter med forskellige størrelser og vinkler. Ved at samkøre 3D-modeller fra leverandøren af tagkassetterne med 3D-modellen fra stålspærleverandøren i projekteringsfasen blev alle fejl fjernet, og tagelementerne passede således sammen, da byggeriet skulle opføres.

- Med VDC og bygningsmodellen bliver det muligt at optimere byggeprocessen, så mange af de fejl, man først opdager på byggepladsen, er fundet i byggeriets planlægningsfase, siger Thomas Høyers Andersen.

Generelt skaber det ikke alene fordele i projekteringen, men også ude på pladsen og for den enkelte håndværker. For i et kompliceret projekt som Krøyers Plads kan VVS-installatøren ikke læse ud af en 2D-tegning, hvor varmerørene skal installeres. Det eneste værktøj, der giver mulighed for at danne sig et reelt overblik over byggeriet, er det digitale.

Lejlighederne på Krøyers Plads er i øvrigt det første etagebyggeri i Danmark, der er Svanemærket. Byggeriet har også, i marts måned i år, modtaget MIPIM-prisen for ’verdens bedste boligbyggeri’.

Artiklen er en del af temaet Lokationsbaseret planlægning.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.14