23948sdkhjf

Blodigt: 80 byggekonkurser i december

Ikke siden kriseåret 2009 er så mange bygge- og anlægsvirksomheder gået konkurs i december.
Bygge- og anlægsbranchen måtte tage afsked med 80 virksomheder i december. Det er det højeste antal december-konkurser siden kriseåret 2009, hvor 83 virksomheder drejede nøglen om.

- Det er en trist afslutning, for vi skal faktisk tre år tilbage, før vi har haft en tilsvarende dårlig måned, siger Andreas Fernstrøm, der er analysechef i Dansk Byggeri.

Lægger man antallet af november- og december-konkurser sammen, er hele 152 byggeaktører lukket som konsekvens af konkurs i 2015. Sidst antallet for de to måneder var på samme niveau, hærgede krisen stadig i branchen. Det var i 2010, hvor der var mere end 80 konkurser i otte af årets måneder.

Knækker den positive tendens
På årsbasis er antallet af konkurser faldet siden 2010, Men efter fire år i streg er den tendens nu knækket. Allerede i november kunne det konstateres, at 2015 ville overgå 2014, og med de 80 december-konkurser kan boet endeligt gøres op.

607 konkurser er der registeret i bygge- og anlægsbranchen sidste år. Det er 15 procent flere end i 2014, hvor 526 byggevirksomheder mistede livet. Samtidig kravler konkurstallet op over de forventninger, som Dansk Byggeri ellers justerede i negativ retning tilbage i maj efter et hårdt forår.

- Den dårlige afslutning på året sætter også sine spor på det samlede antal konkurser i 2015. Hidtil har vi vurderet, at vi ville ende med lige knap 600 konkurser, men med de mange konkurser i de seneste måneder er antallet af konkurser desværre krøbet over 600. Den formildende omstændighed er dog, at antallet af personer, der har mistet deres job i branchen på grund af en konkurs, stort set er uændret, siger Andreas Fernstrøm og henviser til, at 1.790 personer mistede jobbet til konkurser i 2014, mens tallet for 2015 er syv personer lavere.

Mørkt – lyst - mørkt
Dansk Byggeri skønnede ved indgangen af 2015, at bygge- og anlægsbranchen ville opleve færre konkurser sammenlignet med året før. Men foråret bød på rigtig mange konkurser, som blandt andet var en konsekvens af forvirringen omkring den omdiskuterede Boligjob-ordning.

Efter første halvår så det da også sort ud, idet antallet af konkurser var hele 26 procent højere. Men i andet halvår raslede konkurstallet ned. Og efter flere måneder med et lavere antal konkurser end året før, var det negative forspring i oktober nede på 9 procent. Men efter mavepusteren i december blev facit for året altså en stigning på 15 procent.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078