23948sdkhjf

Rubow vinder børnehus til 45 millioner

”Den Røde By” bliver navnet på Ballerup Kommunes nye daginstitution, der udformes som en lille by i byen.
Skala, identitet og bæredygtighed er nøgleord for vinderforslaget i konkurrencen om en ny daginstitution i Ballerup.

Projektet, der omfatter 2.500 kvadratmeter nybyggeri og 9.000 kvadratmeter landskabsbearbejdning, er designet af Rubow Arkitekter i samarbejde med Sloth Møller og børnepsykolog Grethe Kragh-Müller.

Byggeriet er estimeret til 45 millioner kroner og ventes udbudt i hovedentreprise i 2017.

Projektet er udført med udgangspunkt i en helhedsmæssig håndtering af bæredygtighed. Udover at leve op til BR2020 vægtes økonomiske, miljømæssige og sociale kriterier. Kompakte grundhuse stables og sammensættes i en tæt ’by’ omkring et indre ’bytorv’.

Dommerne betegner Den Røde By som et spændende bud på et tidssvarende børnehus med en arkitektur, der passer til området. ”Huset virker imødekommende og veldisponeret, det fremstår oplevelsesrigt både indefra og udefra”, lyder det blandt andet i dommerbetænkningen.

Stationsplads med huse, bytorv og kørebaner
Facaden beklædes med rødt teglspån, som indskriver bygningen som en moderne accent til den naboliggende kirke og skole. Indvendigt er materialerne nordisk birk, beton, troldtekt og gummigulve. Grafisk wayfinding underbygger det overordnede by-koncept med gadekryds og skilte.

Såvel bygningens størrelse som de enkelte rum er tilpasset en hverdag i børnehøjde for at tilgodese børnenes perspektiv i en stor verden. Hensigten er at få børnehuset til at fremstå som én samlet bygning, men også som lokale afdelinger der samtidig fremstår som individuelle bygninger i den fælles by.

Bygningens centrale ankomstrum er ”Det Røde Torv”; et fælles og aktivt byrum i børnehøjde, hvorfra børnehusets verden udspringer.

- Torvets store rumlighed foreslås indrettet som en lille stationsplads med huse, bytorv og kørebaner. Det høje rum med højtsiddende dagslysindtag designes med fokus på akustisk dæmpning, der foreslås tegnet som en del af bysilhuetten på torvets facader, lyder Rubow Arkitekters beskrivelse.

Legeplads på taget
Landskabet antager varieret karakter som slette, skov, lysning, vandløb, høje og gårdsplads, som danner åbne rammer om 'at gå på opdagelse', leg, sansning og læring.

Landskabet er organiseret, så de mange aktiviteter kan foregå sideløbende – fordybelse og opdagelser i naturen, gemmeleg og motoriske udfordringer til høj puls på cykel- og multibane.

Et af tagene udformes som en taglegeplads, der tilgodeser udendørs leg på første sal. Legehus, klatrebane og motorikhøje i gummibelægning inviterer til aktiviteter og udfordringer, og der skabes kontakt til stueplan med kig ned til fællesrummet gennem tagvinduet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125