23948sdkhjf

Supersygehuse: Kassen er helt tom

Budgettet matcher ikke ambitionerne, lyder advarslen fra en af landets førende tegnestuer inden for sundhedsbyggeri.
Når de såkaldte kvalitetsfondsbyggerier om 10-15 år står færdige, er Danmark blevet over 40 forskellige byggerier og moderniseringer af nye og eksisterende hospitaler rigere. Flere kritikere har dog peget på, at det oprindelige budget på knap 42 mia. kr. er så skrabet, at sygehusene slet ikke er så super, som navnet ellers giver udtryk for.

Adm. direktør Tommy Falch fra Aarhus Arkitekterne har været dyt involveret i sundhedsbyggeriet de sidste mange år. Han genkender dele af kritikken.

- De 42 mia. kr., der blev sat af for mange år siden, matcher ikke alle de krav og ønsker, som sygehusledelserne har. Så politikerne må være klar på, at der skal åbnes for flere penge, hvis man skal leve op til alle de ønsker, en moderne sygehusledelse har.

Behandlingsapparatet er i top
Alt fra køkkener til sengepladser er skåret fra på flere af de planlagte sygehusbyggerier. Og arkitekterne selv mærker også, at livremmen er strammet til det inderste hul.

- Der er ikke flere penge i kassen til kvalitetsfondsbyggerierne, og det mærker vi ved, at regionerne nærmest tror, at vi som arkitekter skal betale de kabler og mursten, som normalt hører under uforudsete udgifter, siger Tommy Falch.

Han har set på nye sygehuse i både den private kinesiske sektor samt Norge, som angiveligt bruger mere end dobbelt så mange penge som Danmark inden for området. Og det får tegnestuechefen til at komme med en bemærkning, som trods alt er positiv set med danske øjne.

- Hele behandlingsapparatet er virkelig state of the art, så besparelserne rammer de ting, der ligger udenom.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079