23948sdkhjf

Stærkt felt skal dyste om kulturbyggeri

Ebeltoft bruger 150 millioner på at omdanne gammel maltfabrik til kulturhus. Nogle af Danmarks bedste arkitektfirmaer er prækvalificeret.
Seks arkitektteams er blevet prækvalificeret i konkurrencen om at transformere Maltfabrikkens fabriksanlæg fra 1861 til et visionært og multifunktionelt kulturelt og kreativt centrum i Ebeltoft.

Den forestående arkitektkonkurrence er noget, som ildsjælene bag Den ny Maltfabrik har ventet på i årevis, og nu bliver det til virkelighed.

De seks teams

BIG – Bjarke Ingels Group med underrådgiverne Bente Lange Arkitekter, Schønherr, Johansson & Kalstrup.

Cobe med underrådgiverne Center for Bygningsbevaring, Latz+Partner, 12byer, Jørgen Nielsen Rådgivende Ingeniører.

Praksis Arkitekter med underrådgiverne Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue, Morten Skovmand.

Schmidt Hammer Lassen Architects med underrådgiverne Vogt Landschaftsarchitekten, Thøgersen & Stouby.

Tegnestuen Vandkunsten med underrådgiverne Eduardo Souto de Moura.

Aart Architects med underrådgiverne Elgaard Architecture, Labland Arkitekter, Alectia, Culture works.
- Der bliver et Syddjurs før og efter åbningen af Den ny Maltfabrik. For her vil vi skabe et nyt, stærkt midtpunkt for vores egn, hvor kreativt iværksætteri, lokal fødevareproduktion, kunsthåndværk, design, musik og ungdomskultur skal samles i de historiske bygninger, siger direktør for Fonden Den ny Maltfabrik Kristian Krog.

Imponeret over interessen
Visionen er at genoplive Maltfabrikkens markante røde industribygninger og samtidig opføre et nyt biblioteks- og museumshus.

Bygherren, som er et partnerskab mellem Fonden Den ny Maltfabrik og Syddjurs Kommune, annoncerede prækvalifikationen til arkitektkonkurrence i december 2015, og 29 teams fra ind- og udland anmodede om deltagelse.

Seks af disse er nu udvalgt, og det bliver specialister inden for både arkitektur, restaurering, byplanlægning og kultur, som kommer til at løfte den komplekse opgave med industribygningen og det omkringliggende byrum.

- Jeg er imponeret over den store interesse og ikke mindst den forståelse for vores projekt, de præsterer, så vi glæder os meget, siger Kristian Krog.

Konkurrences er nu skudt i gang og gennemføres i to faser. Første fase løber fra nu og frem til maj, hvor dommerpanelet og rådgivere vil vælge en eller flere vindere. I fase to vil bygherrerne få mulighed for dialog med finalisterne og frem mod efteråret udvikle de endelige bud på Den ny Maltfabrik. Vinderen af konkurrencen og arkitekturen for Ebeltofts fremtidige Maltfabrik vil blive annonceret i oktober 2016.

Lokalt afsæt – internationalt perspektiv
Projektet har helt fra starten været båret frem af byens borgere og ildsjæle, og i processen fra idé mod virkelighed er de lokale stemmer blevet hørt. Gennem en række brugerworkshops for borgere og nøglepersoner i projektet har ambitionerne fået frit spil, og de mange gode ideer og drømme er indskrevet i det konkurrenceprogram, som de seks teams skal bruge som en grundskabelon til at løse opgaven.

- Uden byens opbakning og støtte var der ikke noget projekt. De lokale kræfter er projektets DNA, og de udgør også kimen til det indhold, som i fremtiden skal udgøre hverdagslivet i fabrikken. For os i byen er det ikke bare en drøm om mursten, byrum og arkitektur. Det handler om fremtidens Ebeltoft. Så vi er så mere end spændte på at se de forskellige forslag, siger Kristian Krog.

Der venter en både stor og interessant opgave forude for de seks udvalgte teams, idet Den ny Maltfabrik skal samle en lang række kulturelle og oplevelsesmæssige funktioner; herunder bibliotek, museum, kulturhus, bryggeri med egen ølproduktion, café, ungekulturmiljø, atelierer, værksteder, udstillingsrum, et artist in residence-program og kontormiljø til kreative erhverv.

Der skal findes kreative løsninger i transformationen fra fabrik til oplevelseshus, og der skal arbejdes med kunstneriske greb på polerne mellem det rå og det polerede, det det æstetiske og det funktionelle, mellem de stedsbundne kvaliteter og det der griber ud i verden.

Den ny Maltfabrik realiseres i samarbejde med A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal, Realdania, Salling Fondene samt Lokale og Anlægsfonden. Det samlede budget er på omkring 150 millioner kroner, og selve byggeriet forventes at stå færdigt i marts 2019.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095