23948sdkhjf

Kolde loftsrum under forskernes lup

Fungerer nordvendte, kolde loftsrum overhovedet i det danske klima? Det spørgsmål forsøger bygningsdesignere fra DTU Byg at svare på.
En 12 meter lang container med otte forskellige loftsum var tilbage i 2012 genstand for et 14 måneder langt forskningsprojekt med fokus på skimmel og fugt.

Resultaterne var så overraskende, at endnu en etape blev iværksat, og i dag præsenterer DTU-forskerne de foreløbige resultater af projektet ved et symposium om fugt i kolde tagrum.

- Overordnet stiller måleresultaterne, i hvert fald indirekte, spørgsmål ved, om kolde, nordvendte velisolerede loftsrum overhovedet kan forventes at fungere i det danske klima. Denne type loftsrum oplever særligt høje niveauer af relativ luftfugtighed. Det skal dog siges, at denne type loftsrum udgør et worst-case-scenarie, men de findes i danske huse, siger Søren Peter Bjarløv, der er lektor ved DTU Bygs sektion for bygningsdesign.

Computersimulering skal give indsigt
I det oprindelige forsøg var nogle af loftsrummene var konstrueret med ventilation, nogle med trykudligning, mens andre igen hverken havde trykudligning eller ventilation. I anden etape af projektet, der løber frem til primo 2017, undersøges flere varianter af isolerede loftsrum, herunder skunkrum.

Ved brug af CFD-simuleringer (Computational Fluid Dynamics) arbejder forskerholdet med at undersøge, hvordan vindforhold, temperaturforhold og ventilationsdesign påvirker strømningsforholdene i de kolde loftsrum. Håbet er, at resultater fra simuleringerne vil kunne vise, hvilke luftstrømme der gør sig gældende for givne, repræsentative vejrforhold.

- På den måde kan vi få en bedre forståelse af, hvorfor kolde, nordvendte loftsrum oplever så høje niveauer af relativ luftfugtighed, forklarer Søren Peter Bjarløv.

Han understreger, at de konklusioner, der præsenteres i dag, er midlertidige. En endelig vurdering kan først foretages i 2017, når forskernes endelige arbejde med at undersøge fugtighed i kolde tagrum ligger klar.
Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094