23948sdkhjf

Arkitema designer sundhedscenter i Norge

Kommunale sundhedsfunktioner flytter sammen med demente i innovativt byggeri nord for Oslo.
Arkitema er netop udpeget som vinder af konkurrencen om at tegne et nyt 12.000 kvadratmeter pleje- og sundhedscenter i den norske by Lena, nord for Oslo.

Østre Toten Helse- og Omsorgssenter, som projektet hedder, skal centralisere flere sundhedsfunktioner i kommunen, samtidig med, at centret skal fungere som bosted for demente.

Udfordringen har været at sammensætte mange forskellige brugergrupper på samme sted, og have fokus på såvel åbenhed og imødekommenhed over for brugerne som privatliv for beboerne. Den udfordring har Arkitema Architects løst bedst, lyder det i juryrapporten:

”Projektet udmærker sig med overbevisende funktionelle løsninger, der giver den nødvendige effektivitet og fleksibilitet, samtidig med at projektet kendetegnes ved en stor grad af hjemlighed. Juryen vil specielt pege på de kvaliteter projektet har som hjem for beboere og som en god og effektiv arbejdsplads for de ansatte.”

Et typisk kendetegn ved sundhedsbyggeri er korridorer, der leder til rum på begge sider. For at åbne op for de demente beboere, har arkitekterne valg at gøre op med denne tanke, ved at lægge gangene ud til atriumgårde og lave glasvægge. Det giver ro og en følelse af frihed for beboerne. De demente kommer til at bo i grupper på otte og kan frit bevæge sig mellem gårde og boenheder. Et centralt placeret vagtrum fungerer som sluse for i alt 48 beboere.

- Vi har haft stor fokus på alle brugerne, og især de demente, der skal bo i centret, for de skal fortsat have et godt liv. De skal have følelsen af at have deres frihed, men samtidig skal vi passe godt på dem. Det mener vi, øger deres livskvalitet, fortæller senior partner Thomas Carstens fra Arkitema Architects i Oslo.

Samtidig skaber det plads til andre funktioner, hvilket gør centret til et bud på en løsning af nogle af de udfordringer, som de fleste kommuner står overfor.

- Der skal spares ressourcer og det gør man ved at samle flere mindre funktioner ét sted, og som juryen også bemærker, har vi gennem arkitekturen også formået at effektivisere bemandingen, siger Thomas Carstens og henviser til, at juryen har regnet sig frem til, at Arkitemas løsning giver en besparelse på bemandingsomkostninger på 20-25 procent i forhold til de andre forslag.

Med en partere-løsning bliver der i det nederste niveau plads til parkeringskælder, hovedindgang, kantine og ambulatorier, mens der øverst bliver fysioterapi og to lukkede gårde med boenheder omkring. Dermed bliver der nogle naturlige skel mellem de mange forskellige mennesker der skal arbejde, bo og bruge det kommende center. Det er disse mennesker som Arkitema Architects har haft i fokus i udviklingsprocessen.

Byggeriet er planlagt til at begynde i efteråret 2017 og skal efter planen stå færdigt i 2019. De 15.200 kvadratmeter skal rumme 110 døgnpladser, en base for kommunens hjemmepleje, rusmiddels- og psykiatritjeneste (ambulatorium), samt diverse servicefunktioner + parkeringskælder.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125