23948sdkhjf

Danske arkitekter skal omdanne ikonisk bibliotek

Schmidt Hammer Lassen og Architectus har vundet konkurrencen om State Library of Victoria i Melbourne – et projekt til knap 400 millioner kroner.
State Library of Victoria blev etableret i 1854 og er Australiens ældste og travleste offentlige bibliotek med 1,8 millioner besøgende og 3,3 millioner online-brugere årligt.

Et team med Schmidt Hammer Lassen Architects og Architectus er valgt til at designe en storstilet ombygning, der omfatter restaurering af den historiske Queen’s Hall, genåbning af bibliotekets Russell Street-indgang samt nye rum for tidlig læring, digitale medier, iværksætteri, udstillinger og events. I alt 17.257 kvadratmeter.

State Library of Victoria igangsatte sit Vision 2020-projektet sidste år, og administrerende direktør, Kate Torney, er begejstret for det vindende projekt:

- Architectus og Schmidt Hammer Lassen-partnerskabet kombinerer stærk lokal erfaring med ekspertise og indsigt i verdensførende international biblioteksdesign. De er nogle af de bedste designere af offentlige biblioteksbygninger i verden, og deres arbejde på Statsbiblioteket bliver spændende og visionært – en tilføjelse til arven af stort design, der har skabt biblioteket gennem 160 år, siger hun i en pressemeddelelse.

Schmidt Hammer Lassen bringer en omfattende erfaring med design af biblioteker og kulturelle bygninger med sig ind i det australske projekt. Den danske tegnestue står blandt andet bag Skandinaviens største offentlige bibliotek, Dokk1 i Aarhus, Halifax Hovedbibliotek i Nova Scotia, Canada, Aberdeen Universitetsbibliotek i Skotland og udvidelsen af Det Kongelige Bibliotek i København.

Victoria Statsbibliotek er det andet store samarbejde mellem Schmidt Hammer Lassen og Architectus. De to virksomheder arbejder i øjeblikket på designet af Christchurch Hovedbibliotek i New Zealand, som er et af de første kulturelle ankerprojekter i genopretningsplanen for byen efter de ødelæggende jordskælv i 2010 og 2011.

- Vi indarbejder nytænkning i vores kulturelle projekter og udvikler ’sociale rum’ baseret på, hvordan samfundet udvikler sig, og som sætter mennesket i fokus, så de kan nyde den rigdom i atmosfære og mangfoldighed af oplevelser, som projekterne tilbyder. Vi vil arbejde tæt sammen med de involverede parter og lokalsamfundet for at levere et visionært projekt, der kombinerer elementer fra det moderne bibliotek med en imponerende lokal kulturarv, som åbner op til rigdommene i Statsbibliotekets samlinger til glæde for alle victorianere og det globale bibliotekssamfund, siger stiftende partner, Morten Schmidt, som skal lede designteamet.

Designkonceptet for Vision 2020 ombygningsprojektet vil blive frigivet senere på året, og byggeriet påbegyndes i 2017 med afslutning til 2020. Foruden Schmidt Hammer Lassen og Architectus består teamet af Andronas Conservation Architects samt ingeniørfirmaerne Irwin Consult og Steensen Varming.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079