23948sdkhjf

Installatører advarer om mangel på arbejdskraft

Fyldte ordrebøger gør det vanskeligere at finde kvalificeret arbejdskraft, viser medlemsundersøgelse
De danske el- og VVS-installatører oplever, at det er blevet sværere at rekruttere arbejdskraft de seneste år. En udvikling virksomhederne forventer vil fortsætte. Brancheorganisationen Tekniq opfordrer andre brancher til at hjælpe med at uddanne flere nye lærlinge.

I takt med at de danske el- og vvs-installatører igen begynder at få fyldt ordrebøgerne, oplever installationsbranchen en stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det understreges af en ny medlemsundersøgelse, som brancheorganisationen Tekniq har gennemført.

I den svarer hele 54 procent af el- og VVS-virksomhederne, at det er blevet sværere at rekruttere arbejdskraft det seneste år. Og 58 procent forventer, at denne tendens vil blive forstærket de næste to år.

Betydelig udfordring

- Det er en betydelig udfordring, vi som branche står overfor. Og vi risikerer på sigt at mangle flere tusinde elektrikere og vvs’ere, hvis vi ikke gør noget, siger adm. direktør, Niels Jørgen Hansen fra Tekniq, der repræsenterer installationsbranchen.

Konsekvenserne af den manglende arbejdskraft mærkes allerede nu. Alene i april måned måtte 17 procent af installationsvirksomhederne af samme årsag således opgive ordrer, mens det tilsvarende tal i 2010 var helt nede på 1 procent.

- Installationsbranchen uddanner rigtig mange – men en stor del får hurtigt job i andre brancher. Vi skal derfor anstrenge os for at fastholde dem i længere tid. Det ved vi, mange virksomheder arbejder med, vurderer Niels Jørgen Hansen og uddyber:

- Vi kommer uden tvivl også til at uddanne endnu flere nye elektrikere og VVS’ere de kommende år. Installationsbranchen uddanner næsten samtlige elektrikere og vvs’ere, men mange andre brancher har også brug for dem. Derfor håber vi, at man i disse brancher vil være med til at løse opgaven med at uddanne flere lærlinge. Lykkes det, så er jeg sikker på, at vi kan vende udviklingen.

Skal tiltrække flere
Tekniqs medlemsvirksomheder uddanner i øjeblikket 93 procent af alle VVS’ere og 87 procent af alle elektrikere, som er de to typer medarbejdere, installationsvirksomhederne har sværest ved at rekruttere nok af.

Brancheorganisationen arbejder ifølge Niels Jørgen Hansen da også løbende på at forny uddannelserne, så de matcher virksomhedernes kompetencebehov.

- Elektrikeruddannelsen er helt ny. Den er blevet moderne og fleksibel, og det betyder, at stort set alle typer virksomheder, der i dag beskæftiger elektrikere, også kan være med til at uddanne lærlinge. Vi har desuden justeret VVS-energiuddannelsen. Vi kan da også tydeligt se, at det er lykkedes at tiltrække flere unge til uddannelserne. Men skal vi dække virksomhedernes behov for højt kvalificeret arbejdskraft, er det helt nødvendigt, at vi tiltrækker og uddanner endnu flere dygtige unge de kommende år, fastslår Niels Jørgen Hansen.

Tekniqs medlemsundersøgelse
54 procent af el- og VVS-virksomhederne oplyser, at det er blevet sværere at rekruttere arbejdskraft i det seneste år.
58 procent af branchens virksomheder forventer, at det bliver sværere at rekruttere arbejdskraft de kommende to år.
17 procent af virksomhederne har i april 2016 opgivet ordrer på grund af mangel på arbejdskraft. I 2010 var det blot 1 procent, mens det i 2007 var hele 71 procent.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094