23948sdkhjf

Øget varmeisolering kan give bagslag

Det holder nemlig også bedre på varmen, når huset brænder.
- Vores bygninger bliver bedre og bedre isoleret for at spare på energien, men samtidig holder de også bedre på varmen ved ildebrand.

Det siger seniorforsker Lars Schiøtt Sørensen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) ved Aalborg Universitet København, som i sidste uge dannede ramme om Nordens største konference om brandsikkerhed.

På konferencen diskuterede brandeksperter fra myndigheder, industri og forskning, hvordan bygningers øgede varmeisolering påvirker brandsikkerheden.

Lars Schiøtt Sørensen forklarer, at bygningernes forbedrede evne til at holde på varmen medfører, at temperaturen stiger hurtigere ved en brand, end det tidligere var tilfældet. Og det giver kortere tid til rednings- og slukningsindsatsen.

- Et andet problem er, at de nye lavenergiruder ikke springer så let som ældre ruder, og derfor kan røgen ikke slippe væk, siger Lars Schiøtt Sørensen.

I takt med behovet for at øge varmeisoleringen er der kommet en række nye, plastbaserede isoleringsmaterialer på markedet. Plastbaserede isoleringsmaterialer kan i nogle sammenhænge give fordele, blandt andet fylder de mindre end eksempelvis mineraluld.

- Men desværre er de ikke helt uproblematiske i brandteknisk henseende, siger Lars Schiøtt Sørensen og forklarer, at de plastbaserede materialer kan være brandfarlige, blandt andet når de anvendes til udvendig facadeisolering, og at de kan give røgudvikling med giftige gasser.

På konferencen blev der derfor peget på behovet for mere realistiske testmetoder for plastbaserede isoleringsmaterialer. Deltagerne diskuterede også evakuering, blandt andet hvordan bemandingen af et hospital påvirker evakueringstiden og dermed hospitalets brandsikkerhed.

Nordic Fire & Safety Days 2016 samlede 16.-17. juni cirka 200 konferencedeltagere på Aalborg Universitet København, hvor de diskuterede 70 oplæg fra forskere og andre brandeksperter. Konferencen afholdes en gang om året og er den største af sin art i Norden.

Nordic Fire & Safety Days afholdes i et samarbejde mellem Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP), Aalborg Universitet, DTU, Lunds Universitet, Aalto-universitetet, Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Universitetet i Stavanger, Høgskolen Stord/Haugesund, Háskóli Íslands, VTT Technical Research Centre of Finland samt Dansk Brand- og Sikkerhedsteknisk Institut.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094