23948sdkhjf

Dorte Mandrup sætter international elite til vægs

Det danske arkitektfirma vinder stærkt besat Unesco-konkurrence.
Dorte Mandrup Arkitekter har vundet den internationale konkurrence om at tegne et Isfjordscenter i Ilulissat.

Den grønlandske by er et unikt stykke verdensarv beliggende i det Unesco-fredede område på vestkysten, og det nye center skal give Isfjorden nye muligheder for at styrke en allerede voksende strøm af turister fra hele verden.

- Vi har valgt Dorte Mandrup Arkitekters forslag, fordi det er et meget poetisk og fremsynet projekt, hvis arkitektoniske helhed understøtter den overordnede vision på smukkeste vis. Den nye bygning vil med respekt for landskabet indgå i et flot samspil med det spektakulære naturområde, siger talsmand for dommerpanelet Jan Søndergård, der er professor ved Det Kongelige Danske Kunstakademi og partner i KHR Arkitekter.

Tidsplanen

2017:
Udstillingens endelige indhold og design fastlægges

2017 (sommer):
Vinderforslaget er bearbejdet og tegnet færdigt

2017 (sommer):
Grunden byggemodnes

2018 (forår):
Byggeriet påbegyndes

2019:
Udstillingens konkrete indhold produceres

2020 (forår):
Bygningen står færdig

2020 (oktober):
Åbning
Dorte Mandrup Arkitekter var den eneste danske tegnestue i konkurrencen, som havde samlet en perlerække af branchens mest anerkendte virksomheder; Snøhetta (No), Studio Other Spaces v. Olafur Eliasson og Sebastian Behmann (DE), Arkís Arkitektar (IS), Kengo Kuma and Associates (JA) samt Rintala Eggertsson Architects (NO).

Som et vingefang i landskabet
Det vindende projekt er en enkel, vredet bygningsstruktur, der nærmest ligger som et vingefang i landskabet. Arkitekterne beskriver deres inspiration som ”en sneugles flugt gennem landskabet”.

Huset vil udgøre en naturlig forlængelse af vandreruterne med mulighed for at gå udvendigt på taget med enestående udsigt til Isfjorden og landskabet.

Den åbne facade skaber dialog mellem udstillingen og omgivelserne – mellem menneske og natur. Det er en grundtanke, at huset skal påvirke det skrøbelige landskab mindst muligt.

I første parket til den smeltende indlandsis
Isfjordscenteret i Ilulissat skal være med til at udvikle grønlandsk turisme og være hele verdens indgang til at forstå Isfjorden og ikke mindst kulturen, historien og den markante afsmeltning af indlandsisen. Parterne bag etableringen er Grønlands Selvstyre, Qaasuitsup Kommunia og Realdania. Sidstnævnte bidrager med 83 million er kroner til projektet.

- Isfjordscentret vil ligge i første parket til den smeltende indlandsis og formidle de håndgribelige konsekvenser af klimaforandringerne for os alle. Vi tror, at Isfjordscentret vil bidrage markant til udviklingen af Ilulissat og Grønland som turistdestination og ikke mindst blive et globalt samlingspunkt om både forskning og klimadebat. Der er nu skabt en arkitektonisk løsning i verdensklasse, der understøtter den vision, respektfuldt placeret på kanten af det unikke verdensarvsområde, siger adm. direktør i Realdania, Jesper Nygård.

Ilulissat Isfjordscenter vil efter planen åbne dørene i efteråret 2020, og der forventes 25.000 besøgende årligt. Projektet har et samlet budget på 116 mio. kr.

Foruden Dorte Mandrup Arkitekter består det vindende team af Arkitekt Kirstine Jensens Tegnestue, Masanit Danmark Rådgivende Ingeniørfirma, Minik Thorleif Rosing, Niels Bennetzen, Nøhr & Sigsgaard Arkitekter og Søren Jensen Rådgivende Ingeniørfirma.
Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.253