23948sdkhjf

Efterinstallation koster dyrt

Effektiv mobildækning er sjældent tænkt ind i nybyggeri fra starten, og det medfører unødige omkostninger.
Alene inden for de sidste to år er antallet af installationer til indendørs antenneanlæg, såkaldte DAS-anlæg, steget med 100 procent årligt hos teknikentreprenører Caverion.

Omkring tre fjerdele af disse er efterinstallationer, hvilket medfører unødvendige ekstraudgifter – som kunne være undgået, hvis der var bygget smartere fra starten.

- Vore beregninger viser, at udgifterne kunne reduceres til omkring det halve, hvis man tænkte mobildækningen ind allerede ved opførelsen af bygningen, siger projektleder Thomas Bech fra Caverion.

Dårligt signal giver mere stråling
Professor Gert Frølund Petersen ved Aalborg Universitet er en af verdens førende eksperter i antenner. Han er overrasket over, hvor lidt den digitale infrastruktur er tænkt ind i nye bygninger helt fra start, og hvor sent i processen man opdager problemet.

- Ud over, at det i mange sammenhænge er livsvigtigt at have mobildækning i bygninger, så arbejder telefonerne også på højtryk, fordi de skruer op for sendestyrken, hvis signalet er dårligt. Det slider på telefonerne og strålingsværdien stiger mellem 100-1000 gange, alt afhængigt af hvor dårlig forbindelsen er, forklarer Gert Frølund Petersen.

Selv om dårlig mobildækning er et stigende problem i nye bygninger, så er der endnu ingen lovgivning på området. Den tidligere regering nedsatte en arbejdsgruppe i forbindelse med offentliggørelsen af den byggepolitiske strategi i november 2014, men politisk handling lader vente på sig.

- Det helt rigtige vil jo være at indføre antenneanlæg som en del af installationskravene. Som forholdene fungerer nu, så giver det jo en række konflikter, når en bygning uden mobildækning skal afleveres til kunden og tages i brug, mener Thomas Bech.

Københavns Lufthavn tager tyren ved hornene
DAS står for Distributed Antenna System og er et indendørs antenneanlæg, som tilsluttes radioudstyr fra en eller flere mobiloperatører, så der skabes dækning i hele eller dele af et byggeri.

En af de virksomheder, der har installeret et DAS-anlæg er Københavns Lufthavn, hvor Caverion netop har foretaget en udbygning af netværket i forbindelse med udvidelsen af Finger C i Terminal 3. Her har man praktisk talt taget masten ind i bygningen.

Det er sket på foranledning af teleoperatørerne TDC, Telia, Telenor og 3, som i fællesskab ejer et netværk til fordeling af mobilsignaler i Københavns Lufthavn:

- Hvis en arbejdsplads som Københavns Lufthavn, hvor ca. 23.000 mennesker har deres daglige gang, skal fungere effektivt, så er det helt afgørende, at mobildækningen fungerer optimalt i alle sammenhænge. Samtidig er det en service til vores flere end 26 mio. årlige passagerer, og derfor tænker vi den digitale infrastruktur ind i alt hvad vi foretager os af renoveringer og nybygninger, forklarer senior projektleder i Københavns Lufthavn Anders Juul Blaabjerg Dalsgaard.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11