23948sdkhjf

Betonen bliver gennemsigtig

VIDEO: Et innovativt byggemateriale med særligt udviklede lysledere har skabt helt nye arkitektoniske muligheder


En betonvæg har mange byggetekniske fordele, men kæler som regel ikke meget for øjet. Det kedelige indtryk kan dog ændres markant, når betonen fødes med indlagte lysledere. Så kan en bærende væg både blive til en skærm med levende billeder og være med til at forbedre lysindfaldet i en bygning.

Tilbage i 2012 gik DTU sammen med blandt andet Teknologisk Institut og den lille innovative virksomhed Dupont Lightstone I det EU-støttede projekt Brightwall. Målet var at skabe et betonelement, som lyset kunne komme igennem. Og midlet var at støbe lysledere af plast ind i betonen.

Det stod dog hurtigt klart, at gængse lysledere ikke kunne bruges i denne sammenhæng. Lysledere i den nødvendige skala fandtes, men kun i et materiale, som ikke levede op til brandkravene i byggeriet.

Derfor gik forskere på DTU Fotonik i gang med at eksperimentere sig frem til en brugbar lysleder af polykarbonat.

Polykarbonat i alle regnbuens farver
Den nye lysleder består af en kerne af materialet polykarbonat omsluttet af et tyndt lag akrylat, også kendt som plexiglas. De to materialer har – som luft og vand – forskellige brydningsindekser. Derfor bliver lyset spejlet, når det kommer ind i fiberen, i stedet for at blive spredt, som det ellers ville blive ved mødet med betonen. Man fanger så at sige lyset, så størstedelen af det transporteres igennem betonen.

I sig selv er det en simpel proces at fremstille sådan en fiber, men der skulle alligevel en del forsøg til for at få fiberen tilstrækkelig gennemsigtig, fortæller udviklingsingeniør Kristian Nielsen fra DTU Fotonik.

Lyslederne kan have forskellige tykkelser og længder og dermed opfylde forskellige formål. Er de helt tynde og sættes tæt sammen i et grid, kan de transmittere billeder som en fjernsynsskærm. Og de lidt tykkere lysledere på for eksempel 3 mm kan bruges til at sende dagslys ind gennem en både bærende og isoleret betonvæg.

- D en største fordel ved Brightwall er, at man kan få dagslys ind i en bygning på steder, hvor vinduer måske ville give for meget lys og varme, eller hvor man ikke er interesseret i, at folk kan kigge ind. Og samtidig selvfølgelig, at vi får noget termisk masse ud i facaden og dermed kan stabilisere indeklimaet og nedsætte husets energiforbrug, fortæller projektleder og arkitekt Johannes Portielje Rauff Greisen fra Teknologisk Institut.

Kilde: DTU

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093