23948sdkhjf

Tre nomineret til arkitekturpris

Tre boliger er med i opløbet om IdePrisen 2016, som uddeles af Danske Boligarkitekter.
Formålet med prisen er at vise, at arkitekter kan bruges til andet end kunstmuseer og operahuse. Det er fjerde gang, prisen uddeles, og i år har man valgt at fokusere på arkitekttegnet nybyggeri.

Fælles for de tre er, at beboerne har foretaget nogle helt personlige valg og haft meget specifikke ønsker til alt fra at kunne styre både solceller, hoveddør og gaspejs med en smartphone til at kunne se gennem huset. De krav har arkitekterne bag disse hjem honoreret.

- Det er en klar tendens, at vi i højere grad end tidligere vil have unikke hjem, der ikke ligner naboens. Vores boliger skal passe til os og vores måde at leve på, siger Pernille Hjorth, arkitekt MAA og sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter.

I Glostrup har Lars Bo Poulsen fra Nørkær + Poulsen Arkitekter tegnet en 270 kvadratmeter stor bolig til Isma og Usman Syed. Selv om familien har pakistanske rødder, sværger de til nordisk minimalisme og dansk design, og derfor er blandt andet lyst træ, lige linjer og store, hvide flader gennemgående i indretningen. I øvrigt sammen med indbygget teknologi, der for eksempel kan styre både hoveddør, al belysning, overvågningskameraer og gaspejsen fra en mobil eller tablet.

- Den detalje, jeg er mest forelsket i ved dette hus, er trappen, som er vanvittig smuk. Kombinationen af træ og mere rå materialer er løst på en utrolig æstetisk måde. Familien har fået meget arkitektur for pengene, og det er ikke kun arkitektens fortjeneste. De har fra første skitse engageret sig med stor entusiasme i processen og været kompromisløse i deres ønsker til husets form og arkitektoniske udtryk, for eksempel det svævende hjørne, der er lavet uden støttesøjle, siger juryen om huset.

I Fredericia har Jesper Korf, ligeledes fra Nørkær + Poulsen Arkitekter, tegnet en ”seniorbolig” til ægteparret Steen og Kirsten. Det P-formede tunnelhus er fyldt med forskellige niveauer og blandt andet udstyret med to altaner med glasgelændere i begge gavle, der er forbundet indvendigt via en gangbro på første sal. Huset er blandt andet beklædt med beton, træ og skifer.

- Den indvendige brug af træ er forrygende. Udover at det ser flot ud, løser træet de problemer, der oftest er med dårlig akustik i store rum. Det er smart tænkt, at de kan se vandet gennem huset, når de sidder på eftermiddagsterrassen i solen. Det er en løsning, rigtig mange østvendte huse ved vandet med fordel kunne efterligne, siger juryen.

I Hornbæk har Karina Søgaard fra Novaform Arkitekterne tegnet et passivhus på 165 kvadratmeter til Sofie og Peter Thrane-Nielsen. Udgifterne til varmt vand, el og varme er holdt nede på 6.000 kr. om året.

- Vi ser en tendens til, at folk bygger større og større. Men husene bliver ikke nødvendigvis smukkere eller mere spændende af den grund. Denne familie har med stor succes prioriteret de gode og bæredygtige kvadratmeter med fornuftige driftsudgifter og minimal vedligeholdelse og fået et virkelig funktionelt hus. Det er en helt unik og trendsættende bolig – hvem drømmer ikke om driftsudgifter på bare 500 kr. om måneden? Brugen af cedertræ på facaden gør, at huset også ser smukt ud om fem år – måske endda smukkere – og dermed i endnu højere grad bliver en integreret del af naturen, siger juryen.

Vinderen udvælges af både en professionel jury og via en afstemning på http://danskeboligarkitekter.dk/ideprisen/ . Afstemningen slutter 31. august 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11