23948sdkhjf

Kølenørder udfordrer vanetænkning

”Vi er nok et anderledes kølefirma, selv om jeg synes, det er den eneste måde at være det på”, siger direktør.
Anders Dam kalder selv sin virksomhed, A-Comfort, for et projektkontor. Et kontor, som på få år har markeret sig med køleløsninger, der udfordrer både vanetænkning og teknologier.

Det er køleanlægget i et stort, spektakulært byggeprojekt i Københavns Ørestad et godt eksempel på. For først vandt A-Comfort udbuddet, og herefter præsenterede man bygherren for den løsning, som ville give det bedste resultat.

- Vores alarmlamper blinkede over den konstruktion, som var foreskrevet i udbudsmateriale. Men rådgiverne, der havde udarbejdet materialet, tog ansvaret for løsningen, så vi bød på den udbudte opgave og vandt, fortæller Anders Dam.

Men i den efterfølgende projektgennemgang kunne en støj- og vibrationsekspert påvise en risiko for, at støj- og vibrationer fra anlæggene kunne forplante sig i hele bygningen.

- Vi foreslog i stedet, at anlægget blev redesignet – blandt andet med indbyggede vibrationsdæmpere – og resultatet blev, at man bad os komme med et forslag til, hvordan vi syntes, det skulle være. Det er alt sammen efterfølgende blevet godkendt i et godt samarbejde med rådgiverne, fortæller Anders Dam.

Præfabrikerede enheder
Udfordringen ved anlægget er, at det er opbygget i fire store ’containere’, som er ophængt i bygningens tagkonstruktion – 25 meter over jorden. Teknisk chef hos A-Comfort, Kasper Drachmann, forklarer:

- Anlægget skulle kunne præfabrikeres, så de færdige enheder ’bare’ kan løftes på plads og placeres i en fordybning i taget. Det gør anlægget usynligt fra jorden.

Men da der er tale om en rammekonstruktion i stål med en bredde på 3,9 meter, en længde på 10 meter og en højde på 3,4 meter, er totalvægten afgørende for, at rammerne overhovedet kan holde, at bygningen kan klare vægten og for, at det kan lade sig gøre at finde en kran, der kan løfte enhederne på plads.

Derfor er vægten af hver container reduceret med fem tons, så de nu kun vejer 16 tons. Vægten er nedbragt ved blandt andet at fjerne stål og ved at udføre alle rør i rustfrit stål i stedet for sort stål.

Fra to til fem pumper – trods mindre plads
Med 20 procent mindre plads måtte hele opbygningen af anlæggene gentænkes, og i den endelige løsning er det kun kompressorerne, der er placeret som i det oprindelige udbud.

- Det oprindelige udbud foreskrev to pumper i hver enhed. Men vi kunne se, at der var så stor forskel på, hvad pumperne skulle yde i henholdsvis minimum og maksimum, at det ikke ville kunne fungere. En så stor pumpe ville slet ikke kunne yde så lidt, så vi foreslog i stedet tre pumper, der hver især kunne yde 50 procent. Så kunne to pumper tilsammen opfylde kravet til max-ydelse, og den tredje kunne være i reserve. At pumper og rørsystem kommer til at fungere, har vi beregnet ved hjælp af den simulerings-software, vi har indkøbt, og som viser os helt præcist, hvordan vandet løber i rørene ved forskellige parametre, fortæller Anders Dam.

Men ét er ydelse, noget andet er størrelse. Foruden de tre Grundfos TPE-pumper skulle yderligere to pumper placeres i hver sin ’container’, og i standardudførelse kunne de simpelthen ikke være der, måtte Kasper Drachmann sande efter mange 3D-forsøg.

Det blev starten på et tæt samarbejde med Brian Sørensen, Per Schou Hansen og udviklingsafdelingen hos Grundfos, der resulterede i en anderledes, mere kompakt konstruktion, hvor motoren på de en meter høje og 300 kilo tunge pumper står op. Men så var der også blevet plads til både pumper og en hensigtsmæssig rørføring.

Styr på stumper og helhed
- Mine første erfaringer med 3D startede med et havehegn – et stort ønske fra min kone, fortæller Anders Dam.

Det er seks år siden. Han hentede et gratis Google-program og lavede en præsentation, der overbeviste hende.

- Det gav mig idéen til, at vi måtte kunne bruge 3D i køle-projekteringen, men rør og specielt bøjninger gav programmet problemer. Jeg konsulterede en nørd i vores kontorfællesskab, som ved hjælp af et tilkøbt program til 50 dollars fik det til at fungere. Det er den platform vi stadig arbejder på, og den er helt retvisende, fortsætter han.

Det er kombinationen af 3D og den database, som A-Comfort har opbygget, der er den store styrke i processen.

- Tidligere gik vi typisk ud og spurgte to leverandører om tilbud på hver eneste standardkomponent til en opgave. Og så valgte vi den billigste. Nu har vi én gang for alle besluttet, hvad der er de bedste valg, fordi de passer optimalt sammen. Alle komponenter er derfor registreret i et CSC-system, som, vi tror, bliver en fælles standard på fremtidens byggepladser, siger Anders Dam.

Både tegninger og selve den individuelle komponent på byggepladsen forsynes med et ID-nummer, hvilket betyder, at A-Comfort allerede på tilbudsstadiet kan sikre sig, at alle komponenter er med i prisen. Det betyder også, at firmaet kan udskrive en stykliste i samme sekund, et projekt er godkendt, så alle komponenter kan leveres samlet på byggepladsen.

- Vi kan samtidig generere den nødvendige dokumentation for anlægget, ligesom kunden i forbindelse med drift og vedligehold kan efterspore og genbestille den enkelte komponent. Vi arbejder også på, at det på stedet bliver muligt at søge detaljerede oplysninger om komponenterne, fx alle data om den aktuelle pumpe direkte fra Grundfos, måske via en QR-kode, fortæller Anders Dam

En ny tankegang
Anders Dam peger på, at A-Comfort forsøger at afklare alle beslutninger på kontoret i stedet for på byggepladsen.

- De ting, der måske koster 1 krone at rette på tegningen, koster 10 kroner at rette på værkstedet og 100 kroner på byggepladsen, siger direktøren.

Han lægger ikke skjul på, at de særlige metoder og processer, som A-Comfort arbejder efter, dybest set er lavet for at give tryghed internt hos firmaets syv medarbejdere. Syv kølenørder, der i øjeblikket får lov til at prøve kræfter med nogle af de største og mest udfordrende opgaver på køl i Danmark.

Antallet af medarbejdere er faktisk en del flere, end Anders Dam egentlig havde forestillet sig, da direktøren som 29-årig, med en solid baggrund som maskinmester, i 2005 stiftede A-Comfort.

Dengang var ambitionen en enkeltmandsvirksomhed. I dag er A-Comfort vokset til at blive et projektkontor, hvor der hentes specialister ind til særlige opgaver, og hvor der er opbygget et tæt samarbejde med leverandørerne, der gøres til en del af de løbende projekter.

Anders Dam fremhæver selv sit store netværk, sin uddannelse og sit ufravigelige krav om engagement som væsentlige årsager til virksomhedens succes.

- Som maskinmester er man vant til at arbejde med alt dét, der er rundt om teknikken, så jeg tror, vi er nemme at arbejde sammen med. Vi forstår at sætte os ind i, hvad andre skal bruge, og vi er tæt på dem, så vi forstår at være på forkant med udviklingen. Og så er vi alle dybt engagerede i dét, vi arbejder med. Ellers arbejder man ikke hos A-Comfort. Vi er nok et anderledes kølefirma, selv om jeg synes, det er den eneste måde at være det på.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08