23948sdkhjf

Byggestyrelse advarer: Risiko for tagkollaps i op til 100 supermarkeder

Et dramatisk tagkollaps i en Netto-butik i april, hvor hele butikkens tag styrtede sammen over reoler, kunder og frysediske, får nu konsekvenser.

Ifølge Ingeniøren har Trafik- og Byggestyrelsen nemlig på baggrund af kollapset skriftligt opfordret landets kommuner til at bede ejere af bygninger med lignende tagkonstruktioner om dokumentation for, at taget er udført korrekt.

Kollapset i Netto-butikken i Dronningmølle var det tredje på fire år for et supermarkedstag udført i træspær med brede spænd – en tagtype, som ifølge foreningen Danske Spærproducenter siden 2000 er leveret til omkring 100 danske dagligvarebutikker og endnu flere landbrug.

- Når man her kan finde tre tilfælde, hvor man ikke har udført tværafstivningen ordentligt, er det bekymrende. Og vi så det samme problem, da vi for nogle år siden undersøgte de mange landbrugsbygninger, der havde fået snetryksskader, siger adjungeret professor Jørgen Nielsen fra Statens Byggeforskningsinstitut (SBi) til Ingeniøren.

Han har sammen med seniorrådgiver Erik Steen Petersen for Trafik- og Byggestyrelsen undersøgt butikskollapsene, og konklusionen er, at byggebranchen ikke har tilstrækkeligt styr på, hvordan man sikrer spær af denne type. De to forskere vurderer derfor, at der er risiko for, at der er lignende fejl i flere bygninger med samme konstruktion.

- Det er ikke sikkert – men de relevante bygningsejere bør få tjekket, om der er lavet de ordentlige afstivninger, som der skal være ifølge reglerne, siger kontorchef Marie Louise Hansen fra Trafik- og Byggestyrelsen.

Erfaringer fra landbrugsbyggerierne antyder dog, at der er noget at komme efter. Efter tusindvis af tagskader forårsaget af sne undersøgte Topdanmark i 2010 således 48 landbrugsbygninger opført med træspær. Her fandt man fejl i to ud af tre bygninger.

Alligevel vil Trafik og Byggestyrelsen ikke kræve supermarkederne lukket, indtil konstruktionerne er undersøgt:

- Det er kommunen, der som bygningsmyndighed har bemyndigelsen til at kræve bygninger undersøgt og give påbud om at lovliggøre eventuelle ulovligheder, begrunder Marie Louise Hansen i et skriftligt svar til Ingeniøren.

Men så kommer der ikke til at ske meget, vurderer Jacob Nielsen, der som ingeniør hos Cowi har undersøgt mange træspærskonstruktioner for både landbrug og en supermarkedskæde.

- Styrelsen skrev ud før sommerferien, og vi har ikke fået en eneste henvendelse om dette problem siden. Man har ikke fat i de virksomheder og forsikringsselskaber, som har en økonomisk interesse i at gøre noget ved problemerne.

De største danske dagligvarekæder har dog reageret. Dansk Supermarked Group oplyser, at de er i gang med at tjekke alle deres bygninger med samme tagkonstruktion, men kan endnu ikke sige, om der er fundet fejl andre steder. Hos Coop er man ifølge kædens kommunikationsafdeling også i gang med at identificere de af kædens butikker, der har en lignende tagkonstruktion, og har allerede udbedret fejl i enkelte bygninger.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094