23948sdkhjf

Se billederne: BIG’s Manhattan-højhus er færdigt

77.000 kvadratmeter dansktegnede boliger imponerer som en amerikansk udgave af den københavnske gårdhavebygning.
De første beboere flyttede ind i maj 2016 og med afslutningen af de i alt 32 etager er de resterende boliger nu klar til indflytning.

Bjarke Ingels Group, BIG, og bygherren Durst Organization introducerer dermed en helt ny bygningstypologi i New Yorks skyline: ‘gårdskraberen’ VIA, der kan beskrives som en hybrid mellem den europæiske karré og det traditionelle højhus på Manhattan.

Huset kombinerer fordelene fra begge. Kompaktheden og effektiviteten af en boligblok, som skaber en følelse af intimitet og tryghed – med en høj bebyggelsesprocent og udsigten fra en skyskraber. Formen er skabt ved at sænke tre hjørner af bygningen og løfte det nordøstlige hjørne gradvist op i ca. 150 meters højde. Gårdhaven åbner sig med udsigt mod Hudson-floden, eftermiddagssolen fra vest lukkes ind, og udsigten fra det nærliggende Helena Tower forbliver ugeneret.

- Hvor Hudson River Park slutter på Manhattans vestside, lukker ’gårdskrabereng VIΛ den grønne park ind i bygningen og fortsætter den grønne udvikling af byen helt ind i det private boligbyggeri, forklarer arkitekt Bjarke Ingels, der fik opgaven med at tegne huset tilbage i 2010, mens selve byggeriet blev indledt året efter.

Dansk design og amerikansk komfort
Også i bygningens indretning har fokus været på at kombinere det europæiske udtryk med det amerikanske.

Således er interiøret i VIA baseret på ideen om ‘Scandimerican’ design – hvor klassiske skandinaviske designprincipper møder amerikanske byggematerialer.

Lyst træ er et gennemgående materiale i både lobbyen og lejlighederne, mens badeværelserne fremstår enkle med hvide porcelænsfliser på vægge og gulve.

Som det ultimative møde mellem dansk design og amerikansk komfort, har BIG og Kibisi designet signaturstolen VIA57 til VIA’s mange fælleslokaler og lounges. Stolens form er inspireret af bygningens pyramideform. Beboerne såvel som designelskere verden over kan købe stolen i løssalg.

En uventet hybrid
VIA fremstår forskellig alt efter hvor man står. Fra motorvejen på bygningens vestvendte side, syner den som en pyramide, mens den fra øst forvandles til et slankt tårn. I hjertet af bygningen, kan beboerne nyde godt af en Central Park-inspireret gårdhave, som har fået sine dimensioner efter den ikoniske park, bare 13.000 gange mindre.

- Den unikke kombination af to gensidigt udelukkende typologier – gårdhavebygningen og skyskraberen – skaber en uventet hybrid som præger Manhattans skyline, siger Bjarke Ingels.

Gårdhaven er designet af den amerikanske landskabsarkitekt Starr Whitehouse og er beplantet med mere end 80 store træer og 47 forskellige plantetyper. Haven er synlig fra gaden og virker som en visuel forlængelse af Hudson River Park.

Bygningens skrånende tag er synligt fra gadeplan og består af en simpel overflade med terrasser, som hver især er sydvendte. Hver lejlighed har udsigt mod vandet eller balkoner. Indendørs har beboerne mulighed for at benytte sig af husets mange rekreative og sociale tilbud som basketball, golfsimulator, fitness med tilhørende pool, poker eller billard.

VIA har allerede modtaget adskillige internationale priser; senest The Council on Tall Buildings and Urban Habitat (CTBUH)’s udnævnelse af VIΛ som det bedste højhus i Nord- og Sydamerika i 2016.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127