23948sdkhjf

Desserten skal være hovedret i nyt byggeri

Ny brancheforening for landskabsarkitekter og anlægsgartnere vil have opprioriteret grønne udearealer, når der bygges nyt.
Ganske vist springer bøgen ud af sig selv, og ukrudtet finder selv vej op imellem fliserne. Men kreative grønne udearealer kommer ikke af sig selv - der skal fagfolk til.

Grønne anlæg skal i højere grad være ”hovedret” end ”dessert”, når private og offentlige bygherrer sætter gang i et nyt byggeri. Det er populært sagt et af målene for den ny brancheforening - Landskabsrådet - som blev stiftet tidligere på året på initiativ af ledende landskabsarkitekter og anlægsgartnere.

- Grønne udearealer af høj kvalitet har det desværre med at blive nedprioriteret, hvis der skal skæres i byggeplanerne, fordi arealerne ofte blot indgår som en lille del af et stort byggeri. Det betyder, at de mange værdier, grønne områder besidder, ikke udfoldes og udvikles, og at samfundet går glip af dokumenterede milliongevinster. Landskabsrådet vil være med til at ændre dette til gavn for bygherrerne, byggeriets parter og ultimativt brugerne af de grønne områder, siger den første formand for Landskabsrådet, direktør Jens Rødbro Schrøder fra Skælskør Anlægsgartnere, der er en del af HedeDanmark.

Design, anlæg og pleje skal forenes
Medlemmerne i den nye brancheforening vil i fællesskab blandt andet sætte mere fokus på fordelene ved, at grønne anlæg bliver udskilt som separate entrepriser i byggerier.

Jens Rødbro Schrøder frygter ikke, at særskilte entrepriser blot vil synliggøre udgifterne til grønne udearealer endnu mere og dermed blive mål for yderligere besparelser:

- Nej, for problemet med en totalentreprise er, at sparetiltag stort set altid, af naturlige årsager, bliver gennemført i sidste del af byggeriet. Derfor står landskabs- og udenomsarbejderne ofte for skud i besparelsesrunderne. Det er en konfliktflade, som giver et langt ringere resultat for bygherren end med to adskilte entrepriser, påpeger han.

Med separate grønne fagentrepriser for øje vil Landskabsrådet også sætte fokus på at forene design, anlæg og den efterfølgende pleje. Dermed skabes bedre kvalitet og langt mere værdi for både bygherrer og brugere af de grønne områder, mener initiativtagerne til den nye brancheforening.

- Når vi ved, hvor stor betydning grønne arealer har for den samlede værdi og interesse for et byggeri samt brugernes velbefindende og generelle livskvalitet, så er det en udfordring, vi som fagfolk bør tage på os. Det er et langsigtet arbejde, der også spiller en stor rolle for gensalget af ejendommen. Investeringer i grønne udearealer kan komme flere gange igen, hvis man forstår at udnytte det unikke potentiale, der er omkring et byggeri, ved at tænke i mange forskellige brugerelementer, bæredygtighed og vedligeholdelse og få en ordentlig løsning i langtidsholdbare materialer, understreger Jens Rødbro Schrøder.

Han nævner Novo Nordisks nye hovedsæde i Bagsværd som eksempel på et byggeri, der udnytter potentialet fuldt ud. Bygningerne er placeret i et grønt område, inspireret af danske skove og landskaber, der sikrer en tæt kontakt mellem bygningerne og de grønne omgivelser.

Flere medlemmer end forventet
Landskabsrådets medlemskreds er i øvrigt vokset hurtigere end forventet:

- Vi er nu oppe på foreløbig 18 medlemsvirksomheder, og det er langt flere, end vi regnede med at nå på nuværende tidspunkt.

Foruden at samle de aktører, som ønsker at fremme fokus på værdien af grønne udearealer og vigtigheden af separate grønne entrepriser, tilstræber Landskabsrådet at være i dialog med repræsentanter for bygherrer og at samarbejde med og udveksle faglig viden med Københavns Universitet og andre forsknings- og uddannelsesinstitutioner. Landskabsrådet har ikke på nuværende tidspunkt lagt sig fast på politiske ønsker:

- Først og fremmest arbejder vi på at blive høringsberettiget. Det er et langt sejt træk at skabe en forening. Selv om vi naturligvis gerne vil være en forening med en vis volumen for
at opnå gennemslagskraft, så ønsker vi også at have et smalt fokus for netop at kunne skabe aktivitet. Det er ikke, fordi det står sløjt til i vores branche. Men der er meget, der kan gøres anderledes og bedre, konstaterer Jens Rødbro Schrøder.

Artiklen er bragt i samarbejde med Dansk Erhverv
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.113