23948sdkhjf

Hvorfor er jyder så billige?

En prisforskel på 23 procent i timeprisen på vvs-arbejde mellem landsdele bør give anledning til debat, mener Michael Niemann Mortensen fra Arbejdsgiverne.
Der er stor forskel på timeprisen på landplan i vvs-installationsbranchen. En ny analyse over timepriser fra hele landet viser, at prisen svinger med op til 23 procent.

Djursland har de laveste gennemsnitlige timepriser på vvs-arbejde - de højeste finder man i København og nord for København. Vestjylland ligger midt i mellem. Men hvorfor egentlig det?

Selvfølgelig er der forskel på leveomkostninger i landet - eksempelvis er der større udgifter til erhvervsejendomme. Men er det forklaring nok? Eksempelvis er der en rørprisliste, som er gældende for hele landet. Det er en prisbog, der sætter et nøjagtigt tal på, hvad en svend skal tjene på at udføre en vvs-installation. Her er der ikke 23 procent forskel på, om det er i København eller Djursland. Prisen er den samme.

Et andet eksempel er V&S Prisdata. Det er en database, som blandt andet ingeniører bruger til at fastsætte prisen på et byggeri overfor bygherre inden en eventuel udbudsrunde. Her skeler man heller ikke til geografiske forskelle.

Forskel på indtjening
Det interessante er, at timelønnen gennemsnitligt kun svinger med 12 procent. Det betyder, at nogle virksomheder potentielt tjener 11 procent mere på bundlinjen end andre. Det er altså direkte på virksomhedens indtjening, at man i nogle landsdele, generelt lader sig nøjes. Hvorfor?

Der er givetvis mange forskellige måder at analysere en virksomheds omkostninger på, og det er svært at lave et fuldstændig sammenligneligt regnestykke. Alligevel må der med en forskel i timeprisen på 23 procent være grundlag for at starte en debat.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.265