23948sdkhjf

Byggeriet hårdest ramt af konkurser i september

Byggebranchen toppede konkurslisten i september, viser seneste konkursopgørelse fra Experian.

Branchen toppede blandt andre brancher med 1,40 konkurser pr. 1000 aktive virksomheder. Generelt var der 0,59 konkurser i september blandt de aktive virksomheder.

Også landets hoteller og restauranter er i hård indbyrdes konkurrence. I september 2016 gik 1,32 konkurs pr. 1.000 aktive virksomheder i den branche.

- Det kan virke paradoksalt, at det netop er i byggeriet og hotel- og restaurationsbranchen, vi ser flest konkurser i forhold til branchens størrelse. Begge er generelt inde i en god udvikling, og vi kan da også se, at beskæftigelsen stiger særligt meget i netop disse brancher. Konkurstallene skal derfor ses som udtryk for, at konkurrencen er hård, vurderer Jens Hjarsbech, økonom i Dansk Erhverv

I alt 430 selskaber gik konkurs
Også det samlede konkursbillede bød på stigninger i forhold til september sidste år. I alt 430 selskaber blev erklæret konkurs mod 229 i september sidste år. En stigning, der på papiret ser voldsom ud med 87 %.

Ser man på udviklingen over de seneste 12 måneder har der været en stigning på 41,5% sammenlignet med året forinden. En stigning, der imidlertid bærer præg af forsinkelser i sagsbehandlingen i 2015, der vurderes at have givet kunstigt lave konkurstal i efteråret. Derved bliver forskellen stor og udviklingen markant.

- I det hele taget er der en række parametre, vi må have i overvejelse, før konkurstallene kan bruges som indikator på økonomien generelt, påpeger Henrik Kølle Petersen, Market President i Experian.

- En enkelt måned er et øjebliksbillede, der er påvirkeligt af tilfældigheder og teknikaliteter. Vi må se på tallene løbende over et års tid, før vi kan drage konklusioner.

IVS’erne slap atter billigt
Måneds-statistikken leverer dog andre informationer, der er værd at notere sig løbende.

- For eksempel har forventningen har været, at vi ville se en del Iværksætterselskaber i tallene, idet mange er oprettet med en lav sikkerhedsstillelse og derfor måtte forventes at være sårbare – det har endnu ikke vist sig, og det er en interessant udvikling, som vi følger, oplyser Henrik Kølle Petersen.

Ud af de 430 konkurser var i september 29 IVS’er, mens 316 var ApS’er.

Konkurser er en del af markedsøkonomien
Hvert år ser i omegnen af 30.000 nye selskaber dagens lys. Det svarer til cirka 10 pct. af den bestående stand. Når nye selskaber hele tiden bliver oprettet, betyder det et konstant konkurrencepres på de eksisterende virksomheder.

- Derfor ser vi løbende, at nogle virksomheder bliver udkonkurreret af mere effektive virksomheder, og i sidste ende må gå konkurs. Det er den hårde realitet i en markedsøkonomi, hvor de mindre effektive virksomheder må vige for de mere effektive. Men selvom den enkelte konkurs er en trist historie, er fremkomsten af mere effektive virksomheder med til at gøre os mere velstående som samfund, siger Jens Hjarsbech.

Denne artikel er bragt i samarbejde med Dansk Erhverv

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen (2)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

1.297