23948sdkhjf

Aalborgs byggesektor boomer

De kommende år bliver et kapløb om at skaffe mandskab nok til at følge med efterspørgslen, vurderer MT Højgaard-chef.
En nylig måling foretaget af BusinessAalborg viser, at Aalborg Kommune netop nu oplever den højeste beskæftigelse i byggebranchen siden 2008.

- Byggeriet er en glimrende konjunkturindikator, og når der er stor vækst i beskæftigelsen og omsætningen hos byggevirksomhederne i Aalborg Kommune, skyldes det til dels, at der er meget stor byggeaktivitet i Aalborg og har været det i en årrække, siger erhvervschef i Aalborg Kommune, Tonny Skovsted Thorup, i en pressemeddelelse.

Beskæftigelsen i byggesektoren faldt fra 2008 til 2011, men er steget siden, og i perioden 2011-2016 har der været en vækst i antallet af beskæftigede lønmodtagere på hele 24,7 procent. Alene i det seneste år er der skabt 10 procent flere jobs inden for byggeri i Aalborg. Det er væsentligt over landsgennemsnittet på 4,9 procent.

BusinessAalborg forventer, at antallet af arbejdspladser inden for byggeri og anlæg vil stige med 10 procent frem mod 2020. Ifølge målingen tror 51 procent af byggevirksomhederne, at de kommer til at ansætte flere medarbejdere i de kommende år, mens blot 5 procent forventer det modsatte.

Headhunter hos hinanden
Den største trussel mod fortsat vækst er flaskehalsproblemer. Konkret mærker virksomhederne allerede nu en mangel på elektrikere og VVS-teknikere. Den demografiske udvikling forventes at forstærke tendensen, idet store årgange af håndværkere går på pension de kommende år, mens der uddannes få faglærte.

- Jeg kan sagtens genkende tallene og vurderer også umiddelbart, at vi på nogle områder måske endda ligger lidt over det beskrevne niveau, siger chefen for MT Højgaards Aalborg-afdeling, Carsten Nielsen.

Han anslår, at afdelingen har 20 procent flere ansatte nu end på samme tid sidste år, og udviklingen medfører, at det for mange byggevirksomheder spidser til med ressourcerne – både i forhold til funktionærer og håndværkere.

- Der er en del efterspørgsel på medarbejdere i branchen, og man headhunter meget hos hinanden. Hos MT Højgaard bruger vi derfor dels mange kræfter på fastholdelse, dels ansætter vi en del nyuddannede. De byggevirksomheder, som i løbet af de kommende fem år kan sikre sig bedst på medarbejdersiden, bliver vinderne, siger Carsten Nielsen.

Seneste nøgletal for bygge- og anlægsbranchen i Aalborg:

Kilde: ”Bedre Overblik”, BusinessAalborg

• 712 arbejdssteder med 8 ansatte i gennemsnit
• Domineret af små og mellemstore virksomheder (70 procent har under fem ansatte)
• 5.919 beskæftigede lønmodtagere
• Fuldtidsbeskæftigelse på 5.395 personer
• Omsætning på 8,1 mia. kr. (2014)
• Værditilvækst 5,3 mia. kr. (2014)
• Værditilvækst pr. medarbejder på 1.165.927 kr. (mere end øvrige private erhverv)
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.172