23948sdkhjf

Nu åbner Danmarks mest utraditionelle rådhus

Skanderborg Fælled samler rådhus, politistation og dobbelthal med plads til 4.000 koncertgæster i samme bygning.
Efter to års byggeri er Skanderborg Fælled nu klar til åbning. Det er et byggeri, der udfordrer vanetænkningen om, hvad et rådhus egentlig er.

For første gang herhjemme integreres rådhus, politi og idrætscenter i samme bygning og med fælles faciliteter. For eksempel er den sædvanlige personalekantine erstattet af en restaurant og en café, hvor alle er velkomne.

- Vi glæder os meget til åbningen. Skanderborg Fælled giver helt nye muligheder for samarbejde, sundhed, innovation, fleksibilitet og for at udnytte kvadratmeterne på en klog måde. Det er et multianvendeligt og bæredygtigt hus, som bliver et naturligt samlingspunkt for kommunens borgere, siger borgmester i Skanderborg Kommune, Jørgen Gaarde (S).

DGNB Guld
Skanderborg Fælled præcertificeret til DGNB Guld, og der er således tale om et byggeprojekt, hvor bæredygtighed i bred forstand er vægtet meget højt.

- Kunsten er ikke at bygge et højkvalitetsbyggeri, der er rasende dyrt. Kunsten er at lave et bæredygtigt byggeri til en god pris. Skanderborg Kommune har formået at gøre huset meget miljøvenlig og med et attraktivt socialt miljø for en lav totaløkonomi. Det er hovedårsagen til, at byggeriet scorer så højt i DGNB-præcertificeringen, siger Ole Balslev-Olesen fra Cenergia Energy Consultants, der er DGNB-auditør på byggeriet.

Blandt de energibesparende tiltag er 950 kvadratmeter solceller, klimasikring med mos-sedum-tage og eget regnvandsbassin, et varmegenindvindingssystem. Som for eksempel udnytter varmen fra bruservandet i omklædningsrummene samt vægge i faseskiftende materialer, som henholdsvis kan optage og afgive varme.

Sparer millioner på driften
Skanderborg Fælled er tegnet af Schmidt Hammer Lassen i samarbejde med Bascon og opført af KPC i totalentreprise.

Byggeriet har overholdt budget og tidsplanen, og ifølge borgmesteren er der god økonomisk fornuft i at samle kommunens administration, som hidtil har været spredt på seks adresser.

Skanderborg Fælled giver således en driftsbesparelse på 12 mio. kroner årligt. Pengene kommer ind, fordi der bygges energivenligt, fordi der spares på vedligeholdelse af gamle bygninger, og fordi det er muligt at effektivisere administrationen. Desuden får Skanderborg Kommune en indtægt på de gamle rådhuse.

De 650 kommunale medarbejdere har første arbejdsdag i Skanderborg Fælled den 24. oktober.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.157