23948sdkhjf

OpenBIM bør være standard

Krav om anvendelse af specifikke værktøjer giver dyrere og dårligere projekter, mener BIM-ekspert Thomas Graabæk.
I hele Norden har regeringerne gennem lovgivning forsøgt at presse byggebranchen til at benytte åbne fil-formater til udveksling og aflevering. I Danmark har man både i Det Digitale Byggeri (2007) og i IKT-bekendtgørelserne (2013) sat krav til aflevering i IFC-filer, som kan gemmes og åbnes fra praktisk talt alle BIM-programmer.

Alligevel stilles der konstant krav om at rådgivere skal benytte specielle programmer, ofte Revit, for at kunne arbejde sammen. Denne type krav/IKT-aftaler gør det langt sværere og dyrere at benytte den software, byggeriets aktører synes passer bedst til ens virksomhed, medarbejdere, projekter og pengepung. Resultatet vil altid være dyrere og dårligere projekter.

OpenBIM fungerer
Enhver bygherre har altid flere forskellige projekter og ethvert projekt har altid flere forskellige rådgivere og oftest også forskellige entreprenører. For ikke at tvinge rådgiverne ud i indkøb af ny software og efteruddannelse til hvert projekt, de deltager i, er det altafgørende, at bygherrer alene kræver OpenBIM – altså udveksling og aflevering i IFC-formatet.

Efterhånden er der mange eksempler på, at tværfagligt samarbejde fungerer rigtig godt på tværs af forskellige BIM-programmer. Alligevel bliver rådgiverne i stadig højere grad mødt af krav om at arbejde i et på forhånd defineret program. Årsagen er alene uvidenhed!

Gør OpenBIM og IFC til en del af IKT kravspecifikationer
Den eneste løsning på dette problem er, at aktørerne kontinuerligt insisterer på, at OpenBIM og IFC-filer til udveksling og aflevering bliver skrevet ind i IKT-specifikationerne fra starten på alle projekter.

Når man kræver, at data skal afleveres og deles i et navngivet BIM-program, svarer det til, at det offentlige stiller krav om, at der skal anvendes vinduer, facader eller andre byggematerialer fra navngivne producenter eller leverandører på specifikke projekter – krav som ingen kan være interesserede i og som med stor sandsynlighed fordyrer byggeprojektet.

IFC hjælper ikke kun ved at lette udvekslingen, men også ved validering af BIM-modellerne i et åbent kvalitetssikringsprogram. Dette sikrer, at fag-modellerne er i overensstemmelse med hinanden, og at modellerne er fejlfri – vel at mærke uden man behøver at importere medrådgivernes fagmodeller i ens egen model, med de fejlkilder og problemer det kan skabe.

Bedre og billigere kvalitetsbyggeri
Åbenhed, gennemsigtighed og fri konkurrence vinder i længden. IFC-formatet bliver ligesom softwaren hele tiden bedre, så fejl kun ses i mindre omfang. Alt for ofte fokuserer man på de 2%, som ikke virker, i stedet for at fokusere på de 98%, som fungerer problemfrit.

Fordelene ved IFC og OpenBIM er allerede dokumenterede, så nu handler det bare om at trække hele byggebranchen med, så vi kan nå et fælles mål om bedre og billigere byggeri – uden at give køb på den arkitektoniske kvalitet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094