23948sdkhjf

DTU’s højeste hus er bygget på under to år

 Et internationalt team af højt specialiserede forskere er flyttet ind i den 12.300 kvadratmeter store Bygning 220 ved Danmarks Tekniske Universitet.

Bygningen indvies officielt af HKH Prins Joachim torsdag den 17. november, og bygherrechef Claus Møller Rasmussen fra DTU Campus Service kan se tilbage på en proces, der startede med den allerførste dialog med brugerne for tre år siden. Selve huset er bygget på knap to år.

- Det har været et kort, intens og ikke mindst konstruktiv samarbejde med alle aktører i processen – fra brugerne på DTU Biosustain til rådgivere og udførende entreprenører med BAM Danmark som hovedentreprenør. Og det beviser, at den gode dialog, og det fælles fokus på målet, kan skabe et flot resultat inden for en kort tidsramme. Det kan vi kun være stolte af som bygherre, siger Claus Møller Rasmussen.

Med sine seks etager bliver det nye DTU Biosustain den højeste bygning på DTU Lyngby Campus. Huset rummer avancerede forskningslaboratorier til bioteknologisk forskning og er blevet ny daglig arbejdsplads for over 200 medarbejdere, som hidtil har haft til huse på Scion DTU i Hørsholm.

Skal føle sig hjemme på alle etager

Huset er tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter (VLA), der i rollen som totalrådgiver har haft til opgave at skabe arkitektur, som understøtter fornemmelsen af tæthed og tilgængelighed mellem forskningsenheder, selv om de er spredt over seks etager

- Vi har arbejdet meget med fleksibilitet, blandt andet ved at standardisere indretning og teknik i en overvejende del af laboratorierne. Det er vigtigt, at man føler sig hjemme i laboratorierne på alle etager, da de fleste vil komme til at flytte rundt på et tidspunkt, fortæller arkitekt og partner Thomas West Jensen.

For at skabe synergi på tværs i huset og blandt brugerne, har VLA blandt andet arbejdet med at skabe lodrette forbindelser i form af åbne rum og centralt placerede trapper.

- På den måde undgår man, at det primært bliver rationelle ’shortcuts’, trappekerner og elevatorer, der bliver benyttet. Dermed opnår man en større grad af sammenhæng og interaktion mellem bygningens etager, forklarer Thomas West Jensen.

Åben og lukket på samme tid

Bygning 220 ligger mellem to centrale pladser i 2. kvadrant, og underetagen fungerer som et indre offentligt strøg med blandt andet kantine, som kan benyttes af alle på DTU.

En af arkitekternes opgaver har derfor været at designe en bygning, der er åben og imødekommende, samtidig med at man tydeligt signalerer, at forskningscentret, der ligger over stueetagen, ikke er tilgængeligt for offentligheden.

- Det har vi løst ved at indrette bygningens offentlige arealer med et åbent og inviterende facadeudtryk. Sammenhængen mellem det indre og ydre forstærkes ved at lade det karakteristiske, gyldne loft og betongulvet løbe med hele vejen ud. På den måde har vi skabt et multifunktionelt rum med markerede ind- og udgange mellem offentligt og privat, fortæller Thomas West Jensen.

 

Fakta om byggeriet:

Bygherre: DTU

Bygherrerådgiver: Niras

Arkitekt og totalrådgiver: Vilhelm Lauritzen Arkitekter

Landskab: GHB Landskab

Hovedentreprenør: BAM Danmark

Ingeniør Moe

Areal: 12.300 kvadratmeter

Byggesum: 315 mio. kr.

Byggeperiode: Juni 2015 - juli 2016

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094