23948sdkhjf

Så meget udliciterer din kommune

Udliciteringsgraden svinger stort i landets kommuner, som flytter opgaver til den private sektor uafhængigt af borgmestrenes politiske baggrund.

Borgmestrenes politiske baggrund betyder ikke noget for udliciteringsgraden af tekniske opgaver i de danske kommuner. Det viser en ny analyse, som Dansk Byggeri har foretaget.

Udliciteringsgraden i kommuner med en borgmester fra den blå blok var sidste år på 44,5 procent mod 41,1 procent i kommuner med borgmestre fra rød blok. Set over et forløb siden 2008 er det flere gange sket, at ”de røde kommuner” har ligget med en udliciteringsgrad, der er højere end hos de blå.

- Den kommune, der udliciterer allermest er Holstebro, som er en rød kommune. Her udliciterer de 90 procent af de opgaver, det er muligt at udlicitere på det tekniske område. Og de er omgivet af blå kommuner, der udliciterer mellem 30 procent og 57 procent. Så det handler om politisk vilje, men også en kommunal kultur, der ikke nødvendigvis har noget at gøre med partifarven, siger erhvervspolitisk konsulent i Dansk Byggeri, Morten Kamp Thomsen.

Regionale forskelle

Han mener i stedet, at det er beliggenheden, som gør forskellen.

- Kommunerne i hovedstadsområdet udliciterer meget lidt uanset blokfarve. For Københavns Kommune er der tale om 29 procent, imens Hvidovre kun udliciterer 8 procent af de mulige opgaver, siger han og fortsætter:

- Men sammenligner man med Aarhus, der ligesom København kan betragtes som en traditionelt rød kommune, så ligger andelen af udliciterede opgaver inden for vej- og parkområdet på 46 procent, og det er fint i tråd med, at kommunerne i region Midtjylland udliciterer en god del af opgaverne til private.

Klik her for at se, hvor meget din kommune udliciterer i Dansk Byggeris samlede undersøgelse.

Artiklen er en del af temaet Branchetal.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.092