23948sdkhjf

Nedriver anklages for million-snyd

Nordjyllands Politi har bedt Skat om at undersøge det nordjyske nedrivningsfirma IF Group for skattesvindel, oplyser DR.

Det sker, efter at politiet har modtaget flere rumænske ansattes beretninger om, at de i 2015 og 2016 skulle betale penge tilbage i løn til en medarbejder hos IF Group.

Nordjyllands Politi har ikke ønsket at udtale sig om sagen til DR. Men anmodningen til Skat fremgår af et dokument sendt fra politikredsen til Fagforeningen 3F i december 2016.

I dokumentet til 3F, som DR ligger inde med, har en specialanklager hos Nordjyllands Politi skrevet følgende:

- Jeg er ganske enig i, at den oplyste praksis, hvorefter de rumænske arbejdere efter lønudbetaing, vist nok med arbejdsgiverens vidende, bliver afkrævet større kontantbeløb af en landsmand, virker påfaldende (…)

Det giver efter min opfattelse anledning til at undersøge, hvad baggrunden herfor er, om der kan være tale om unddragelser i relation til især skatte- og afgiftslovgivningen (…)

Jeg har orienteret Skat om denne afgørelse og – igen – anmodet om, at man overvejer at kontrollere selskabets forhold.

Presset til at tilbagebetale løn
14 nuværende og tidligere ansatte hos IF Group fortæller til DR, at de stort set hver måned blev presset til at hæve kontanter fra deres bankkonto i bankautomater.

Bagefter blev kontanterne indsamlet af den HR-medarbejder i IF Group, der havde fået dem fra Rumænien til Danmark.

Beløbene, der skulle betales tilbage, svingede ifølge rumænerne fra mellem 1.000 kroner og 15.000 kroner pr. mand.

Ifølge rumænerne fik de af HR-medarbejderen forklaret, at pengene blandt andet gik til leje af skurvogne, betaling for arbejdstøj og slitage på værktøj.

Natalie Videbæk Munkholm, der forsker i arbejdsret ved Aarhus Universitet vurderer, at metoden er ulovlig, hvis arbejdernes anklager om tilbagebetaling er sande.

- Hvis ikke virksomheden har ret til at opkræve pengene, og hvis ikke den individuelle person har ret til at opkræve pengene, så er vi ovre i noget, der ligner ulovlig pengeafpresning. Og så er vi ovre i straffeloven, siger hun.

Virksomhed afviser
IF Group afviser pure at have indsamlet kontanter fra rumænerne eller sat en medarbejder til at gøre det.

- Men det er klart, at vi tager selvfølgelig situationen alvorligt, og vi undersøger også situationen. Men vi dømmer heller ikke en mand, før der er beviser på, at der skulle have fundet noget ulovligt sted, siger byggefirmaets kommunikationschef, Line Adelborg.

Efter interviewet har IF Group sendt en erklæring til DR. Her har 41 nuværende ansatte ifølge virksomheden skrevet under på dette udsagn:

- Jeg har aldrig givet nogen hemmelig provision eller anden betaling/penge til firmaet eller til nogen ansat i firmaet.

De 14 arbejderes anklager handler ikke kun om, at de er blevet presset til at betale løn tilbage.

Sammen med Fagforeningen 3F beskylder de også IF Group for at have betalt dem løn for langt færre timer, end de har arbejdet.

Underbetalingen har ifølge 3F været så omfattende, at IF Group ifølge fagforeningen har snydt omkring 100 rumænske ansatte i løn for samlet 16 millioner kroner.

Sagen skal for voldgiftsretten til marts og kan ifølge eksperter blive til en af Danmarks hidtil største sager om underbetaling.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109