23948sdkhjf

Første nybyggede provinsteater i 100 år

Det nye Vendsyssel Teater skal være et kulturelt fyrtårn i en egn med stolte teatertraditioner.

Vendsyssel er et område med en lang og stolt tradition for kunst, kultur og teater, og hvor Hjørring har været en central by.

Derfor er der også lagt op til en gigantisk folkefest, når det nye Vendsyssel Teater i Hjørring slår dørene op i weekenden den 14. og 15. januar 2017.

- Teateret skal være med til at gøre Hjørring attraktiv – både som by og som kommune. Det bliver et kreativt kraftcenter for hele Vendsyssel. Og samtidig kan det skabe identitet og fællesskab - et sted hvor vi kan være sammen om oplevelser. Noget at være stolt af, siger borgmester Arne Boelt (S).

En bygning der tør være anderledes
Foruden at bidrage til kulturlivet skal Hjørrings nye teater være med til at skabe fornyet aktivitet og sammenhæng i byen.

Ifølge John Foldbjerg Lassen, der er seniorpartner hos arkitekterne bag projektet, Schmidt Hammer Lassen, vil det ske gennem en teaterbygning, der står ved sin kulturelle betydning og tør være anderledes – uden at tage fokus fra byens eksisterende kvaliteter:

- Vi har tegnet et projekt, hvor der er lagt ligelig vægt på det arkitektoniske, det funktionelle og det oplevelsesmæssige. Det er en markant bygning, som forholder sig pragmatisk til sin funktion, og som inviterer til både aktiv brug og stille ophold, siger John Foldbjerg Lassen.

Byggeriet har kostet 180 millioner kroner Hjørring Kommune har bidraget med 60 millioner kroner, Realdania med 70 millioner kroner, mens Det Obelske Familiefond og den lokale ENV-Fonden hver har støttet med 25 millioner kroner.

- Teater- og kulturliv er et af de helt store lokale potentialer i Hjørring og i regionen, og det har vi ønsket at understøtte. Med det nye teater får både publikum, kunstnerne og byen det teater, som området fortjener. Samtidig bidrager teateret til udviklingen og den bymæssige sammenhæng i byens centrum, og er med til at skabe liv og aktivitet – ikke bare inde i huset men også i området omkring, siger filantropidirektør Anne Skovbro fra Realdania.

Nye og enestående muligheder
Vendsyssel Teater er ikke blot det første nye provinsteater i 100 år. Det er også et særligt teater i måden, det er konstrueret på, fortæller kunstnerisk chef Peter Schrøder.

Den såkaldte ’In-the-round’-opbygning af scenerummet giver nemlig mulighed for intime og særlige teateroplevelser helt tæt på. Når det kombineres med den nyeste sceneteknologi, kan der skabes helt særlige og anderledes rammer om scenekunsten.

- Skuespillere, instruktører og sceneteknikerne vil få nye og helt enestående muligheder, som kan tiltrække professionelle teaterfolk. Vi glæder os meget til at tage det i brug, siger Peter Schrøder.

Fejringen af åbningen af Vendsyssel Teater sker over to dage; lørdag den 14. og søndag den 15. januar og omfatter blandt andet 60 programlagte optrædener og rundvisninger for 900 borgere.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109