23948sdkhjf

Robotterne skal ind i byggeriet

Brug robotter til det tunge og slidsomme i byggeriet, lyder opfordringen fra Robocluster og Innobyg.

Når en håndværker kommer hjem efter en lang arbejdsdag på byggepladsen, hvor både problemknuserhjerne og fysik har været på overarbejde, kan det være svært at forestille sig, at en robot kunne have været til nogen nytte.

Der findes jo ingen robotteknologi og kunstig intelligens, der selv kunne have håndteret alle dagens komplekse opgaver, uforudsigelige ændringer og kreative løsninger. En håndværkers arbejde – med en solid uddannelse samt viden og erfaring høstet fra praksis som ballast – kan ikke bare sådan lige automatiseres.

Men mindre kan også gøre det! For behøver det være en håndværkers, et menneskes led og muskler, der tager alle de tunge løft? Der løfter de gipsplader, der skal monteres? Borer alle hullerne i loftet? Fræser ud mellem hver eneste mursten på en facade?

Hvis man kunne programmere fleksible robotter til de tunge og ensformige opgaver, kunne robots og håndværkere sammen ikke bare udføre opgaverne hurtigere og med langt mindre nedslidning, det kunne også gøres mere rentabelt.

Robotfirmaer som WallMo, Robot at Work, Universal Robots, Construction Robotics og nLink leverer faktisk allerede disse løsninger til byggepladser rundt omkring i verden. Men i den danske byggebranche er graden af automatisering indtil nu forsvindende lille.

Til gengæld er realiteterne: Masser af ensidige, gentagne bevægelser. Mange tunge løft. Forcering for at overholde deadlines. Udsigt til mangel på arbejdskraft. Ventetid, forsinkelser og misforståelser. Og mange arbejdsulykker.

Robotter er naturligvis ikke et mirakelmiddel, der kan fikse alle byggeriets hovedpiner. Men meget kan gøres smartere, end det bliver gjort i dag. Mere effektivt. Arbejdsmiljømæssigt sundere. Og mere rentabelt og konkurrencedygtigt.

De gode og dårlige undskyldninger for byggeriets tøven over for automation er mange: ”Vores produktion er for differentieret og kompliceret til, at det kan svare sig at bruge tid på robotprogrammering” og ”Robotter er alt for bøvlede at mosle rundt med på en stor byggeplads” som de mest gængse.

Betænkelighederne er forståelige. Men hvis robotproducenterne med korslagte arme venter på, at byggebranchen for alvor efterspørger løsninger, alt imens byggebranchen afviser enhver nyskabelse, der endnu ikke har vist sin værdi i byggeriet, så sker der jo absolut ingen fremdrift.

Tilbageholdenhedens pris er, at byggeriet ikke får gavn af oplagte muligheder for at forebygge nedslidning, arbejdsulykker og forsinkelser i byggeprojekter – og heller ikke af teknologiens indlejrede effektiviseringer og løbende opsamling af data til kvalitetssikring.

Enkelte entreprenører efterspørger dog allerede de nye teknologier, og det er da også nu, man skal forsøge sig med dem – ellers vokser risikoen for, at endnu flere entreprenører må afslå opgaver - eller miste dem til højteknologiske konkurrenter.

I RoboCluster og InnoBYG er det vores klare overbevisning, at det nu er byggebranchens tur til at nyde gavn af robotterne.

Men det sker ikke af sig selv. Der står ikke robot-research på arbejdssedlen. For der er jo travlt på byggepladsen: Projekter. Deadlines. Morgendagens opgaver.

Der skal en katalysator til. Vi har set potentialet og tager udfordringen med at være frontløbere op. Som innovationsnetværk har RoboCluster, InnoBYG og BrandBase rejst små 1,4 mio. kr. fra blandt andet Industriens Fond. Disse penge skal bruges på at booste automationsgraden i den danske byggebranche.

Lige nu nærstuderer antropologer dagligdagen i dansk byggeri anno 2017: Hvordan er byggepladsens udfordringer, og hvor er de praktiske og de mentale barrierer?

I 2016 startede vi desuden et nyt demonstrationsprojekt op, hvor vi demonstrerer robotbaseret fræsning af bygningsfacader som blot én af mange opgaver, hvor brugen af robotter kan øge lønsomhed og effektivitet.

Vi har gjort det før. Robotter er nu blevet så veludviklede, at teknologien for længst har bredt sig fra bilindustrien til mange andre brancher og arbejdspladser med meget manuelt arbejde: Tekstilproduktion, sygehuse, landbrug, industri og affaldshåndtering.

Fællestrækket er opgaver, der handler om at løfte, håndtere, bearbejde, sortere, kvalitetsteste og transportere – det ensidige gentagne arbejde, som robotter bedre kan holde til i længden.

Nu sparker vi sammen døren ind til byggebranchen, så også håndværkerne kan frigøres til at improvisere og analysere og løse opgaver med stor variation og kompleksitet.

I en typisk skurvogn eller håndværkerbil ligger der i dag meget forskelligt værktøj, som slet ikke fandtes for bare 50 år siden. Fremover finder man måske også droner, robotarme, mobile robotter og andre smarte teknologier med indbygget kunstig intelligens.

Det er vores ambition, og vi ser frem til at gøre den til virkelighed på morgendagens højteknologiske byggeplads.

Indlægget er skrevet af Tom Togsverd, formand for RoboCluster og Michael H. Nielsen, formand for InnoByg.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094