23948sdkhjf

Bæredygtighed til den store guldmedalje

Nordens første LEED-certificerede sundhedsbyggeri ligger i Vejle.

For godt 2½ år siden blev Sundhedshus Vejle indviet. Nu har det 20.000 kvadratmeter store byggeri opnået LEED Healthcare-guldcertificering – som det første sundhedsbyggeri i Norden.

Civilingeniør Alice Andersen fra Cowi, der har været LEED-auditor på projektet, fortæller, at LEED-certificeringen er et resultat af, at bæredygtighed er tænkt ind helt fra starten.

- Ved at tænke holistisk og indføre integreret design fra den tidlige designfase – hvor friheden i forhold til integrering af bæredygtige tiltag i projektet er størst – er det muligt at optimere byggeriet og opnå maksimal værdi i forhold til investeringen. Det har gjort det muligt at integrere energieffektive tiltag uden at gå på kompromis med et godt indeklima og gode arbejdsforhold, siger hun.

Pensionsselskabet PKA har investeret 270 millioner kroner i byggeriet, og ifølge A. Enggaard, der har været totalentreprenør på byggeriet, kan de ekstra foranstaltninger, der skulle til for at opnå certificeringen, gøres op i fire millioner kroner. Altså godt og vel 1,5 procent af anlægssummen.

Hvorvidt denne investering står mål med udbyttet af LEED-certificeringen er dog endnu for tidligt at svare på:

- Huset har været i funktion i et par år nu, og det er ret kort tid i forhold til at kunne angive/måle nogle helt konkrete resultater. Meldingerne derfra er dog meget positive, oplyser pressechef Charlotte Holm fra Cowi.

Sundhedshus Vejle er udviklet og opført af A. Enggaard i samarbejde med Arkitema og Cowi.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125