23948sdkhjf

Ny stor renoveringsopgave til Enemærke & Petersen

Boligområde i Aarhus skal ’tryghedsrenoveres’ for 187 millioner kroner.

Engang var Gellerup det mest udsatte boligområde i Aarhus, men de senere år har Bispehaven i Hasle overtaget den tvivlsomme ære.

Ifølge Politiets Tryghedsindeks 2016 føler 56,7 % af beboerne sig utrygge, og det gør Bispehaven til det boligområde i Danmark med færrest trygge beboere.

Det vil Østjysk Bolig, der er selskabet bag de 881 boliger i Bispehaven, nu lave om på med en såkaldt tryghedsrenovering til 187 millioner kroner.

Beboere engageres
Totalentreprisen er netop tildelt Enemærke & Petersen i samarbejde med Aarhus Arkitekterne, Niras og byMunch. De får nu til opgave at åbne Bispehaven og bryde med boligområdets karakter af bygningsmæssigt lukket miljø.

- Vi har god erfaring med at engagere beboerne i for eksempel at lave gårdhaver, hvor de sammen kan dyrke grøntsager og lære naboen at kende. Vi etablerer også et ’delebibliotek’, hvor beboere kan låne både grej og naboens menneskelige ressourcer til for eksempel gør-det-selv projekter, fortæller produktionsdirektør Jesper Finderup fra Enemærke & Petersen.

Entreprenørvirksomheden har også påtaget sig en helt konkret forpligtigelse i forhold til beboerne med ansættelse af en halv snes unge ufaglærte beboere på byggepladsen.

- Vi har gjort det før, og det skaber ejerskab hos de unge og vi har været så heldige at få nogle rigtigt gode medarbejdere på den måde, siger Jesper Finderup.

Bispehaven bliver til Bispehaverne
Bispehavens eksisterende ’betonørken’ skal omdannes til en grøn og vedkommende bydel. En gentænkning af udearealerne spiller en central rolle og ved projektets afslutning vil Bispehaven have skiftet navn til Bispehaverne som udtryk for etableringen af en række mindre, forskelligartede uderum tilpasset den enkelte karré.

Der etableres nye, transparente indgange til samtlige opgange. Den monotone facade nedbrydes, gøres mere imødekommende og venlig med trælister, belysning og begrønning. Med flytning af samtlige indgange til indersiden af karréerne skabes nye gårdrum, der vender mod hinanden og inviterer til naboskab.

Det underjordiske parkeringsniveau er det sted i Bispehaven, som flest beboere angiver som mest utrygt. Ved at fjerne og dernæst afskærme den eksisterende parkeringskælder med enten overskudsjord eller en ‘ny’ facade tilføjes området med renoveringen en ny menneskelig dimension.

Den eksisterende parkeringsstruktur efterlader få eller næsten ingen opholdsrum fri for parkering. Men med den nye disponering af Bispehaverne bliver der mere luft til rekreative kiler og grønne områder uden parkeringspladser.

Lægger op til en fase 2
Bispehaven er er et boligkompleks med betonblokke i syv etagers højde beliggende cirka 10 minutters kørsel fra Aarhus centrum. Bygningerne er opført i 1969-1973 og renoveret i 2004-07.

Enemærke & Petersen har i den afsluttende fase af konkurrencen været oppe mod teams under ledelse af henholdsvis Hoffmann, Dansk Boligbyg, Dan Jord og Jorton. Byggeriet går i gang i indeværende år og forventes afsluttet i 2020.

Vinderforslaget lægger op til en fremtidig fase 2. Her er fokus på yderligere fortætning af området ved hjælp af nye boligtyper, blandt andet ungdomsboliger, mindre butikker og rækkehusbebyggelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125