23948sdkhjf

Tårnhøj dansk solafskærmning i Indien

Dansk højhusspecialist er aktuel med et nyt vartegn for Mumbai, inspireret af ikonisk New York-skyskraber
Upton-Hansen Architects er netop blevet udpeget til at tegne et nyt kontorbyggeri i Mumbai.

Tegnestuen fik blandt andet opgaven efter flere vellykkede løsninger rundt om i verden med integreringen af naturlig ventilation i facadedesignet. Dén teknik mindsker behovet for mekanisk ventilation og nedkøling.

Med sølle 1.495 solskinstimer om året i Danmark, virker solafskærmning og naturlig ventilation måske ikke som det vigtigste element i designet af et tårnhus. Jo mere lys jo bedre, er parolen ofte. Anderledes forholder det sig steder som Mexico og Indien, hvor tegnestuen har arbejdet og hvor man eksempelvis i Mumbai har 2.584 solskinstimer årligt.

Det betyder, at bygningens placering i forhold til solen og bygningens ventilation er en vigtig del af det overordnede design, og skal tænkes ind fra starten.

Det fokus er en af grundene til, at Upton-Hansen Architects med danskeren Jonas Upton-Hansen i spidsen har vundet endnu et kontorbyggeri i Mumbai. Tegnestuen har efterhånden en del kontorbyggerier i solrige lande på cv’et.

Det har givet dem unik erfaring i at udvikle enkle designgreb, der på en effektiv måde integrerer solafskærmning i facadedesignet og derved minimerer behovet for mekaniske ventilations- og køleanlæg.

- Udfordringen er at få energioptimering integreret i det samlede design i starten af processen, siger Jonas Upton-Hansen.

- Som arkitekter er det vores opgave at finde den rette løsning tilpasset den lokale kontekst, som optimerer både designet af bygningens facade og sikrer et godt indeklima. I lande, der ligger mere mod syd, bliver der brugt ufattelige ressourcer på nedkøling af bygninger. Derfor er det væsentligt at minimere brugen af energi til ventilation, siger han.

Vinklede glaspaneler
Facaden på det nye kontorbyggeri i Mumbai er opbygget ved hjælp af et system af vinklede glaspaneler, der giver en elegant og dynamisk profil, og som er tænkt til at understrege det vertikale byggeri. De vertikale finner langs bygningens hovedfacade er desuden designet så de muliggør naturlig ventilation til de bagvedliggende kontorlokaler.

"En aflang lineær kerne mod syd sikrer de indre kontorlokaler fra blænding og solindfald og optimerer samtidig muligheden for naturligt indfald af dagslys på den nordvendte facade", skriver tegnestuen desuden i en pressemeddelelse om projektet.

Bygningens udformning er både klassisk og moderne, ifølge den danske arkitekt, og henter inspiration i den historiske ’Flatiron’ bygning i New York. På toppen af bygningen har tegnestuen placeret en afskærmet tagterrasse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093