23948sdkhjf

Nyt koncept giver billige boliger på Frederiksberg

ONV Arkitekter har politisk opbakning til nyt alternativ til containerboliger.

Danmarks tættest befolkede kommune kan gå foran med opførelse af 51 nytænkende arkitekttegnede boliger, hvor byens studerende og flygtninge kan bo dør om dør og hjælpe hinanden i hverdagen.

ONV Arkitekter og 2+1 Idébureau står bag konceptet ”Venligbolig Plus”, som By- og Miljøudvalget samt Socialudvalget i går indstillede til endelig godkendelse på næste kommunalbestyrelsesmøde om tre uger.

- Dermed er der politisk opbakning på rådhuset, men det skal naturligvis have den endelige godkendelse, fortæller Johan Galster fra 2+1 Idébureau til Building Supply.

- Idéen er enkel. Både flygtninge og studerende mangler gode billige boliger i byen. Med Venligbolig Plus bygger vi billige deleboliger af høj kvalitet, hvor flygtninge og studerende bor dør om dør og indgår i en ’buddy’-ordning. Her deles man om opgaverne og hjælper hinanden i hverdagen. Det holder huslejen nede på 2.500,- om måneden og styrker integrationen, forklarer Søren Rasmussen, der er indehaver af ONV Arkitekter.

Det startede med flygtningestrømmen
Venligbolig Plus består af arkitektegnede ’kuber’ med deleboliger på 33 kvadratmeter bestående af to værelser, toilet/bad, fælles køkken/opholdsrum og altan. Hertil etableres der fællesrum med vaskeri, tagterrasser og et fælleshus.

Deleboligerne sættes sammen i et enkelt byggesystem i op til 4. sals højde. Boligerne er bygget af træ med raftefacader og opfylder alle moderne krav til lys, isolering, indeklima og komfort som andet nybyggeri.

Navnet er ikke tilfældigt. For et år siden lancerede Søren Rasmussen og Johan Galster i samarbejde med WHR Venligboligen med idéen om at bruge præfabrikeret byggeri til at skabe billige flybare boliger af høj kvalitet. Med Venligbolig Plus gøres konceptet skalérbart.

- Vi satte en designudvikling i gang for et år siden med tanke for god arkitektur og et godt fælleskab - til gavn for alle udsatte grupper. Kickstarten kan vi ret beset takke flygtningene for, siger Søren Rasmussen.

Inspiration fra udlandet
Konceptet bygger videre på erfaringer fra blandt andet Holland og Sverige, hvor studerende efterspørger mindre deleboliger til markant lavere priser og mere rum til fællesskab.

Samtidig har Frederiksberg Kommune på skoleområdet oplevet at flygtningebørn i en ’buddy’-ordning bliver bedre integreret og lærer hurtigere dansk, når de får en fast ven og legekammerat i skolegården.

Samme tænkning overføres nu til boliger for studerende og flygtninge. Studerende bor dør om dør med flygtninge og hjælpes med småopgaver som eksempelvis fejning, snerydning og rengøring. Det holder udgifterne nede og knytter venskaber i hverdagen, der skal ansporer til hjælp med sprog, indkøb og færden i byen, samt indblik i flygtningenes verden.

- Der forestår stadig en proces med involvering af borgerne og finde det rette match mellem studerende og flygtninge. Men jeg synes det viser overskud at Frederiksberg tager ansvar og tænker nyt. Det vil inspirere mange andre kommuner, siger Johan Galster.

Håbet er, at Venligbolig Plus-projektet kan stå færdigt til studiestart i sommeren 2018 og give rum til 51 studerende og 51 flygtninge på adressen Roskildevej 54.

Projektet udvikles i et partnerskab mellem Frederiksberg Kommune, Frederiksbergs Forenede Boligselskaber, pengeinstituttet Fælleskassen og initiativet Venligbolig, bestående Søren Rasmussen, ONV arkitekter og Johan Galster, 2+1 Idébureau.

Kommenter artiklen (3)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125