23948sdkhjf

Lodrette haver skal gøre byen grønnere

Odense-firma er klar med et nyt levende facade-koncept.

Med et nyt system til etablering af lodrette haver på husfacader vil Byggros gøre det lettere og mere økonomisk overkommeligt at skabe grønne åndehuller, selv i meget tæt bebyggede byområder.

Odense-firmaet har udviklet væghavesystemet ”Bgreen-it Living Wall”, som præsenteres på Building Green Aarhus i næste uge.

Konceptet består af plantemoduler med indbygget vandreservoir og specialblandet substratjord. Det monteres enten direkte på murværket eller på et egnet skinnesystem.

Torben Hoffmann er teknisk ansvarlig hos Byggros og har været med til at udvikle Living Wall, der indgår i Byggros’ samlede koncept for grønne tage, taghaver og grønne mure. Han tror på, at både arkitekter, bygherrer, boligforeninger og helt almindelige husejere vil have interesse for de muligheder, som det nye væghavesystem giver:

- Danskere, der bor i storbyer, er meget positive over for ideer, der bidrager til at gøre bymiljøer grønnere. Men for eksempel en grøn tagløsning kan være en stor mundfuld for den enkelte husejer eller en mindre andelsboligforening. Med Living Wall har vi skabt en løsning, der gør det muligt for langt flere at komme i gang med at etablere de grønne oaser, som storbyerne har hårdt brug for, siger Torben Hoffmann.

Omdanner CO2 til ilt
Det er den stadig større fortætning af byerne, som ifølge Torben Hoffmann gør lodrette haver til en god idé.

Kompakte nye lejlighedskomplekser og ældre byejendomme med dybe baggårde levner meget lidt plads til grønne åndehuller, fordi der også skal være plads til for eksempel parkeringspladser og cykelopbevaring.

Dermed kommer de tætte byområder til at mangle de positive indvirkninger på klima og miljø, som planterne står for. For eksempel omdannelse af CO2 til ilt og tilbageholdelse af vand ved kraftige regnskyl.

Solidt erfaringsgrundlag
Byggros har testet Living Wall siden 2013 og startede produktionen af systemets komponenter sidste år. Ifølge Torben Hoffmann er der installeret et par håndfulde systemer, der alle har klaret vinteren godt.

Living Wall-systemet tager afsæt i Byggros’ omfattende erfaring med etablering af grønne tage. Virksomheden står bag nogle af de mest prestigefyldte grønne tagprojekter herhjemme; heriblandt Novos hovedsæde i Bagsværd, Mærsk Bygningen ved Panum Instituttet i København og udbygningen af Moesgaard Museum ved Aarhus.

Dette erfaringsgrundlag betyder ifølge Torben Hoffmann, at den nye Living Wall er fri for de problemer, der er set i forbindelse med tidligere forsøg på at etablere udendørs grønne facader.

- De systemer, der har været prøvet tidligere, har typisk været baseret på en form for styret vandtilførsel. Det kan næsten ikke undgå at give problemer, fordi den danske vinter veksler mellem perioder med tø og frost. Så er man nødt til at lukke for vandet for at undgå frostsprængninger. Det betyder, at planterne får såkaldt barrodsfrost i de kolde perioder, og det kan de ikke tåle, forklarer han.

Får vand fra tagrenden
Byggros’ Living Wall-system får sin vandforsyning fra bygningens tagrender. Når vandreservoiret i de øverste plantemoduler er fyldt op, fordeler vandet sig fra række til række, indtil det når bunden.

Vandfordelingen sker udelukkende ved hjælp af tyngdekraften. En kvadratmeter plantemodul har plads til 45 liter vand. Det betyder, at planterne i en grøn mur opbygget med Living Wall kan klare sig uden vandtilførsel i mindst 14 dage.

- Ved at dimensionere systemet efter tagfladens størrelse kan vi etablere en grøn mur, som passer sig selv året rundt uden ekstern tilførsel af vand. Det giver en meget robust og driftssikker løsning, forklarer Torben Hoffmann.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141