23948sdkhjf

”Sunde Boliger” snart klar til test

Tre testboliger skal vise, at det ikke nødvendigvis kræver store investeringer at forbedre indeklimaet.

I løbet af foråret står tre nye huse færdig i Holstebro. Bag byggeriet står Realdania By & Byg i samarbejde med Pluskontoret, Lendager, Moe og professor Torben Sigsgaard, og formålet er at vise hvordan byggeriet kan forbedre vores indeklima.

Populært sagt har moderne byggeri i dag først og fremmest fokus på energieffektivitet, og mindre på indeklimaet – det, man rent faktisk bruger energien til.

Det vil Realdania By & Byg gøre noget ved, og man håber at kunne demonstrere, at det ikke nødvendigvis kræver store investeringer at forbedre indeklimaet. Derfor opføres de tre huse i Holstebro til et normalt byggebudget, og de har fået navnene NOW-tech-, NO-tech- og YES-tech.

- Vi har især fokus på partikelforurening og afgasning fra materialer, men vi har også lavet nogle tiltag, der tager højde for nogle andre problematikker som for eksempel dagslys og fugt, siger Jørgen Søndermark, arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg.

- Referencehuset er det, vi kalder NOW-tech, og det bygges, som man normalt bygger huse i dag. Vi skal kende grundperformance af husene. Vi ser det lidt som et laboratorium, hvor vi har styr på parametrene, så meget som vi kan, og så prøver vi at skyde en bold ind i pinball-maskinen og ser, hvad der sker, forklarer Jørgen Søndermark, om det første hus, som skal bruges til at påvise de forbedringer, der opnås i de to andre huse.

Forbedringer gennem arkitektur og indretning
- I NO-tech-huset er temaet kildekontrol, hvor man vil forsøge at hindre forureningen i at opstå, fortæller han.

Det betyder, at der dels i materialevalget er taget hensyn til afgasning og dels, at man via arkitektur og indretning flytter eller inddæmmer forureningskilden.

- Meget af forureningen er det, vi skaber selv, når vi bruger huset, så det store greb i NO-tech-huset er indretningen. Ét fokus har været soveværelserne, fordi vi jo opholder os længe der, ofte med lukket dør. Hele fidusen har været at flytte ejendele, der afgiver partikler væk fra sovearealerne. For eksempel har vi omdannet de to traditionelle børneværelser til tre mindre værelser. De to skal børnene bruge til at sove i, mens det tredje er et legeværelse, hvor de kan opbevare legetøjet, så de undgår at sove med støv, ftalater og så videre. I alle soveværelserne har vi pillet garderobeskabene ud og samlet dem i et stort separat ”family walk in closet” med vaskemaskine og tørretumbler. Lige så vigtigt er køkkenet, hvor vi skaber stegepartikler og andre ærgerlige ting. Derfor er køkkenet i NO-tech huset flyttet ned for enden, og kan skærmes fra resten af boligen med en skydedør i glas, forklarer Jørgen Søndermark.

Intelligent ventilation
Samme fokus er brugt i YES-tech-huset, men her er løsningen ventilation, og den får fuld skrald, når det gælder moderne teknik.

- YES-tech-huset er indrettet lige som det almindelige hus; NOW-tech, men har et ekstra lag af teknologi. Vi har for eksempel en emhætte, som er bredere end normalt. Vi har hentet meget inspiration i restaurationskøkkener. Her har vi for eksempel også hentet et andet trick i form af et lufttæppe, som standser partikler uden om emhætten, og vi har placeret ovnen for sig selv, og udstyret den med en lille ovnemhætte. Ideen er at tænke hyldevarer fra andre områder, som vi fører ind i boligen, siger Jørgen Søndermark, og fortsætter:

- En anden del, vi arbejder, med er ventilationsanlægget, hvor vi øger ventilationsmængden. Hvis man siger, at NOW-tech huset er 100 procent ventileret, så kan man sige, at YES-tech-huset er 125 procent ventileret. Men vi gør det på en snedig måde, så mængden, der hvor det er brug for det, for eksempel er 200 procent, mens det samtidig er 50 procent andre steder – det er det, man kalder behovsstyret og zoneopdelt ventilation. Det gør vi via sensorer, som sender data op i skyen, fortæller Jørgen Søndermark.

Toårig testperiode
Når husene er færdigbyggede i løbet af foråret, rykker Realdania By & Byg ind med måleudstyret for at lave referencemålinger i de tomme huse. Herefter skal husene sælges til tre børnefamilier, som formentlig rykker ind i løbet af efteråret. Familiernes indeklima vil derefter blive fulgt i et par år.

- Så starter en mere langsigtet måling, hvor vi følger familierne i løbet et par år. Vi regner med at have en midtvejsrapport ude i efteråret 2018 og konkluderer på det hele i efteråret 2019, lyder det fra Jørgen Søndermark.

På Building Green kan du høre Jørgen Søndermark fortælle mere om projektet torsdag den 30. marts kl. 11.45 på Central Stage.

Se mere om messen

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141