23948sdkhjf

Installatører fortsætter fremgangen

VVS-branchen har for første gang i to år større omsætningsstigning end elbranchen

I 2014 og 2015 trak elinstallationsvirksomhederne udviklingen i installationbranchen, mens vvs-virksomhederne haltede efter.

Men i 2016 spurtede vvs-virksomhederne forbi deres kolleger i elbranchen med en vækst i omsætningen på 4,5 procent mod el-virksomhedernes 2,1 procent.

Det fremgår af en helt ny markedsanalyse fra installatørernes brancheorganisation Tekniq.

- Det er helt naturligt. Der er endelig ved at komme gang i det private bolignybyggeri, som har langt større betydning for vvs-virksomhederne, end det er tilfældet for elvirksomhederne, hvor omsætningen i høj grad også er præget af udviklingen inden for eksempelvis industri, data og sikring. Når der kommer gang i det private nybyggeri, er det med til at sikre branchen en bred vifte af opgaver - lige fra traditionelt installationsarbejde til mere teknisk avancerede totalløsninger, siger adm. direktør i Tekniq Niels Jørgen Hansen i en pressemeddelelse.

Positiv udvikling fortsatte
Generelt fortsatte installationsbranchen de seneste års positive udvikling i 2016.

Det er tredje år i træk, at branchen har præsteret både stigende omsætning og beskæftigelse. Omsætningen steg i 2016 med i alt 1,5 mia. kroner, hvilket svarer til 3,1 procent, i forhold til året før, mens beskæftigelsen steg med 4,4 procent i forhold til året 2015.

Selv om væksten på 3,1 procent i 2016 er stilnet en smule af i forhold til det foregående år, er der ifølge Tekniq grund til at glæde sig over udviklingen.

- Det understreger, at den positive tendens har bidt sig fast, og branchen overgår ligefrem den generelle vækst i dansk økonomi, siger Niels Jørgen Hansen, der forventer, at installationsvirksomhederne fortsat vil vækste i 2017 og 2018.

- Forventningen er dog ikke, at vi kommer til at se en eksplosiv udvikling men snarere en stabil og gradvis vækst. Vi forventer, at væksten vil være på 3,5 procent i 2017 og tre procent i 2018. På den måde vil virksomhederne også have mulighed for at justere deres medarbejderstab i takt med, at der bliver mere at lave, siger Niels Jørgen Hansen.

Store byer trækker læsset
Det er stadig de store byer, der trækker det store vækstlæs, men resten af Danmark er også kommet med - både når det gælder dansk økonomi generelt, installationsbranchen og boligmarkedet. På samme måde er også de mindre og mellemstore virksomheder begyndt at vise stabil vækst.

Tekniq forventer, at den positive udvikling i 2017 og 2018 blandt andet vil blive understøttet af, at de store hospitalsprojekter kommer længere i byggeprocessen.

Samtidig vil der blive påbegyndt mere boligbyggeri, ligesom den tiltagende vækst i dansk økonomi vil sætte gang i flere erhvervsinvesteringer.

Markedsanalysen

  • Omsætningen har for hele branchen været på 48,2 mia. kroner i 2016, hvilket er en stigning på 1,5 mia. kroner i forhold til året før.
  • Omsætningen fordeler sig med 27,6 mia. kroner, hvilket er et plus på 0,6 mia. kroner, på elområdet og 20,6 mia. kroner, et plus på 0,9 milliarder, hos vvs-virksomhederne.
  • I 2016 har der i gennemsnit været 44.300 beskæftigede i el- og vvs-virksomhederne, hvilket er en stigning på 4,4 procent i forhold til året før.
  • Elbranchen beskæftigede 27.550 personer og vvs-branchen 16.750.
  • Det er stadig de store byer, der trækker det store vækstlæs, men resten af Danmark er også så småt kommet med – både når det gælder dansk økonomi generelt, installationsbranchen og boligmarkedet.
  • Opsvinget hjælpes desuden på vej af, at der atter, efter nogle år i noget nær dvaletilstand, er kommet mere gang i det private nybyggeri.
  • Der forventes stigende omsætning inden for industrien fra automatisering og robotteknologi.

 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094