23948sdkhjf

Realdania indvier fremtidens kornlade

På baggrund af en idékonkurrence er det nu lykkedes at skabe et bud på fremtidens landbrugsbyggeri; en 2.800 m² kornlade i Veksø.
For tre år siden udskrev Realdania en idékonkurrence om fremtidens landbrugsbyggeri. Målet var at skabe innovative landbrugsbyggerier med arkitektur i højsædet, og i april blev kampagnens første eksempelbyggeri, en svinestald i Hjørring, indviet.

I denne uge er turen så kommet til kampagnens andet byggeri, der er en kornlade beliggende i Veksø på Sjælland. Bag projektet står et konsortium bestående af Karlsson Arkitekter, Jane Havshøj Arkitekter og Andersen Interbau.

Laden er designet således, at bygningens volumen er ca. 30 % mindre end traditionelle landbrugshaller, og projektet er et eksempel på, at moderne og rationel landbrugsdrift kan forenes med miljø-, natur- og landskabsinteresser:

- Dette byggeri er funktionelt virkelig visionært samtidigt med, at det spiller meget fint sammen med det omkringliggende landskab. Laden er et godt eksempel på, hvorledes en meget stor bygning med arkitektonisk kvalitet kan placeres elegant - selv på kanten af en fredet ådal, siger projektleder Eske Møller fra Realdania.

Ejendommen ligger i en naturfredet tunneldal - Fuglesødalen - og det har derfor været vigtigt for bygherren, at bygningerne bliver tilpasset det omgivende areal. Der har desuden været særligt fokus på udvikling af driftssikre løsninger vedr. opvarmning og rengøringsforhold samt bæredygtige løsninger på nedsivning, brug af kemikalier m.m.

Fakta om kampagnen Fremtidens Landbrugsbyggeri
For at fremme nytænkningen i landbrugsbyggeriet har Realdania afsat 110 mio. kroner til kampagnen Fremtidens Landbrugsbyggeri. Der er på den baggrund igangsat helhedsorienterede demonstrations- og forsøgsprojekter inden for kvæg-, svine- og planteavl i forskellige landskabelige sammenhænge.

Seks landmænd, der tilbage i 2006 stod for at skulle opføre nye drifts- og staldbygninger, stillede deres bedrifter til rådighed for kampagnen. Projekterne er valgt ud fra type, variation, størrelse og beliggenhed.

Byggeprojekterne er:
Et svinebrug ved Hjørring (indviet i april), et plantebrug ved Veksø Sjælland (indvies 21. oktober), et kombineret svinebrug og tomatgartneri ved Galten, et malkekvægbrug ved Odder, et malkekvægbrug ved Aars samt et svinebrug ved Lemvig,

13 konsortier bestående af agronomer, arkitekter, landskabsarkitekter, entreprenører og ingeniører har givet i alt 18 bud på de nye bygninger hos de seks landmænd, og man er nu i gang med at gennemføre byggerierne. De fleste ventes at stå færdige i løbet af 2009 og 2010.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.141