23948sdkhjf

Mediation kan spare byggebranchen for et milliardbeløb

Erfaringer fra Norge og England viser, at den danske byggebranche kan spare anseelige summer ved brug af mediatorer, som løser konflikter inden de når retssalen

Juridiske konflikter og retssager tynger byggebranchen, endda meget voldsomt. Man anslår, at det koster byggebranchen omkring 2,2 mia. kroner om året, hvilket svarer til hele 22 procent af branchens resultat efter skat. Men ved at bruge mediation kan udgifterne formindskes til et betydeligt lavere niveau.

Mediation kan blandt andet erstatte og nedbringe udgifterne til de lange og dyre voldgiftssager. I gennemsnit løber en voldgiftssag i 19 mdr. og koster 314.000 kr., mens en konflikt løst via mediation i gennemsnit løber i 2-3 måneder og koster 50.000 kr.

Det er mediatorens opgave at bygge bro mellem de stridende parter. En mediator tager ikke parti, men hører begge sider, og sørger for, at begge parter tager aktivt del i at finde frem til en fælles løsning. Mediatoradvokater er uddannet og trænet i at finde løsninger, der er acceptable for begge parter.

England og Norge viser vej
I England er mediation en integreret del af det engelske retssystem. Også i byggesektoren, hvor den specialiserede byggesagsdomstol, Technology and Construction Court, skal opfordre parterne til at afsøge alternativ konfliktløsning for eksempel i form af mediation før en sag fremlægges ved rettet. Parterne er ligeledes juridisk forpligtede til at overveje mediation, og kan blive pålagt betydelige omkostninger ved at nægte at deltage i mediation.

I Norge har man en Tvistelov, der i lighed med den engelske lovgivning kræver, at parterne har gjort forsøg på en mindelig løsning inden en eventuel retssag. Norge har desuden indført en række bestemmelser i pendanten til de danske AB 92-regler, herunder en klausul om projektintegreret mediation, kaldet PRIME. Bestemmelserne har vist lovende resultater.

Danmark kan lære af udlandet
Louise Lerche-Gredal, administrerende direktør for Mediationsinstituttet i Danmark, har forsket i udenlandske erfaringer med mediation:

- Vi kan gøre brug af de udenlandske erfaringer. Det er væsentligt at opbygge et regelsæt og udpege mediatorer, som alle parter har tillid til. Vi skal også tage stilling til, hvad vi mener med mediation, og hvor aktiv en rolle mediator skal spille, siger Louise Lerche-Gredal og fortsætter:

- Hvis det bliver for meget op til parterne, om de vil indgå i mediation, så må vi forvente, at det ikke bliver brugt, så vi bør arbejde hen imod et regelsæt, hvor parterne er forpligtet til at indgå i mediation.

Louise Lerche-Gredal ser meget positivt på, at byggeriets parter har sat mediation højt på dagsordenen og i øjeblikket forhandler om et regelsæt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094