23948sdkhjf

Rune Kilden: Skab byliv før boliger

En af de markante aktører i udviklingen af Aarhus gør deleøkonomi til en integreret del af sine projekter.

- Livet mellem husene er ofte noget, vi tænker på, når boligerne er bygget. Jeg vil gerne vende processen om, så man får et mere holistisk fokus på alle elementerne i den gode by.

Det var et af hovedbudskaberne fra ejendomsudvikler Rune Kilden, da han i sidste uge var blandt talerne på Building Green Aarhus.

Rune Kilden forklarede, at han i sit arbejde er meget optaget af byens puls. Optaget af hvor udviklingen bevæger sig hen. Og udviklingen går i disse år i retning af deleøkonomi:

- Det er ikke cool at være storforbruger, og det kommer vi til at se meget mere af inden for ejendom, sagde Rune Kilden.

I gang uden en eneste lejekontrakt
Den trend kommer blandt andet til udtryk i Pakhusene, som Rune Kilden netop nu er i gang med at bygge i havnebydelen Aarhus Ø.

Her er det fællesskabet og mødet med andre, der er i fokus. Pakhusene er med Rune Kildens ord et hus for positive mennesker. Der er tale om fem nært forbundne punkthuse på i alt 35.000 kvadratmeter med løsninger, der gør det let og attraktivt for folk at deles om tingene.

- Vi satte 10.000 kvadratmeter i gang uden at have en eneste lejekontrakt på plads. Det gjorde vi, fordi vi ville skabe det fedeste sted at arbejde, og vi var overbeviste om, at det ville andre også kunne se. Nu har vi lige annonceret, at de sidste 20.000 kvadratmeter sættes i gang i løbet af få måneder, fortalte Rune Kilden.

Visionen for Pakhusene er at skabe "bygningen der aldrig sover". Det et opgør med 8-16- og 16-8-tankegangen, som ofte præger henholdsvis erhvervs- og boligbyggeri.

- Det er lidt tosset at bygge en kontorejendom, der står tom fra fredag eftermiddag til mandag morgen, pointerede Rune Kilden.

I Pakhusene er kantinen droppet til fordel for et folkekøkken, hvor kokken serverer mad for offentligheden om aftenen. I stedet for det ”sædvanlige dødssyge fitnesslokale” har Pakhusene etableret fitnessclubben SeierFitness, som har trukket hundredvis af medlemmer til bygningen.

Liv døgnet rundt
Byliv før boliger er et mantra, der går igen i boligbyggeriet ”Aarhus”, hvor Rune Kilden, Michael Mortensen, BIG, Gehl og MT Højgaard opfører 251 lejligheder i et projekt, der også rummer 60 små badehuse langs kajen, seks restauranter og et teater.

- Vi startede med at skabe optimale sol- og vindforhold for de seks restauranter, teatret og badehusene. Herefter opstod byggefelterne til boligerne, har Rune Kilden tidligere fortalt.

Torsdag i denne uge sikrede Rune Kilden sig endnu et projekt, da han sammen med Claus Hommelhoff, 3XN, Sleth og Schønherr vandt Aarhus Kommunes udbud om et nyt højhus ved Lighthouse-byggeriet, som med sine knap 130 meter bliver Danmarks højeste.

Også her har bylivet været i særligt fokus gennem skitseringsprocessen:

- Vi vil skabe liv, døgnet rundt, ikke kun for Lighthouse’s beboere men for hele Aarhus, udtaler Rune Kilden.

Bygningerne ligger intentionelt helt ud til bugtpromenaden for at gå i dialog med denne med udadvendte funktioner i en dobbelthøj stueetage.

Aktiviteter under temaerne ”vand”, ”leg” og ”læring” samles i et Bugtcenter, hvor klasselokaler, kajakudlejning og infocenter skaber destinationer på gåturen langs promenaden.

De urbane nyttehaver ”Ø-Haven”, der ligger på byggegrunden i dag, integreres i projektet sammen med et beboerhus for hele Aarhus Ø og bliver lokaliseret på Kvarterspladsen i en ny opgraderet version.

Intentionen er, at haverne kan fortsætte ned over Kvarterspladsen ved boligbyggeriet Isbjerget og være med til at binde bydelen sammen. Således kan æglæggende høns, summende bier og bybønder med grønne fingre fortsat skabe liv, aktivitet og glæde i området.

Via Bugtcentret i husets base vil en lynelevator føre de besøgende helt op til tårnets top og til en café og restaurant på fyrretyvende etage, hvor man får et fantastisk kig ud over Aarhusbugten og tilbage ind over Aarhus by.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094