23948sdkhjf

Minister øger kontrol af byggepladserne

Bygge- og anlægsbranchen tegner sig for 57 procent af alle de bøder, der er givet de seneste fire år for at overtræde arbejdsmiljølove.

Det viser en gennemgang af 1.627 bøder, som Ugebrevet A4 har lavet.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) vil inden sommerferien bede Arbejdstilsynet om at skærpe indsatsen over for byggeriet. Han vil ikke vente på forslag fra en ekspertgruppe om arbejdsmiljø, han lige selv har nedsat.

- Det er en falliterklæring, at der i bygge- og anlægsbranchen ikke er sket et mærkbart fald i antallet af arbejdsulykker. Det påkalder sig yderligere politiske tiltag, og jeg er optaget af, at vi nu i højere grad fokuserer på at nedbringe de alvorlige ulykker, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen.

- Der sker noget allerede inden sommerferien, siger ministeren til Ugebrevet A4 uden dog at løfte sløret for omfanget af initiativerne.

Kigger man på antallet af arbejdsulykker i byggeriet, så er billedet også gruopvækkende. I 2011 var der i byggebranchen 4.539 anmeldte ulykker.

I 2016 var tallet steget til 5.177 ulykker. Heraf var 734 alvorlige. Det vil sige, at de ’har medført traumatiske amputationer, knoglebrud eller skader på store dele af legemet’. Det viser tal, som Ugebrevet A4 har fået fra Arbejdstilsynet.

I byggebranchen har man længe været kede af de mange ulykker. Arbejdsgiverne i Dansk Byggeri har netop aftalt med 3F Byggegruppen, at der skal afsættes yderligere to millioner kroner om året til Bam-Bussen (tjeneste der rådgiver om arbejdsmiljø, red.). Men Kim Lind Larsen fra 3F Byggegruppen lægger ikke skjul på, at det vil batte mere, hvis mestre, entreprenører og håndværkere bliver kontrolleret mere.

- Når Arbejdstilsynet kommer ud og siger, at denne her overtrædelse koster, så gør det indtryk, siger Kim Lind Larsen.

Peter Kierkegaard er direktør i Byggeriets Arbejdsmiljøbus (Bam-Bus), der rådgiver virksomheder i byggeriet i arbejdsmiljø og sikkerhed, erkender, at man i mange år har troet, at det at hælde viden på folk var tilstrækkeligt.

- Både organisationer, virksomheder og medarbejdere bliver nødt til at tage fat i kulturen i byggeriet, som er præget af en accept af at tage chancer. Der er stadigvæk et Tarzan-syndrom og en machokultur i branchen, hvor den, der er stærkest og har størst erfaring, er den toneangivende. Vi møder håndværkere, der siger ‘kom nu, tag nu fat', og sjak, hvor man kan føle sig presset af deadlines eller af kolleger, der siger: ‘Det har vi altid gjort’«, siger Peter Kierkegaard til Ugebrevet A4.

Bøder er den hårdeste straf en virksomhed kan få for ikke at have styr på sikkerheden og kan sammenlignes med, at private mennesker kommer i fængsel for en straffelovsovertrædelse.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078